Afbeelding

Evaluatie Kliksport seizoen UDI'19

Voetbal 95 keer gelezen
UDEN – Het seizoen 2012/2013 zit erop voor UDI’19. Voor aanvang van een nieuw jaar zijn de voornemens altijd goed, iedereen heeft er zin in. Zeker als er een nieuw trainersduo wordt aangesteld. Kliksport maakt de balans op aan de hand van een vijftal stellingen.

UDI’19 heeft de doelstellingen bereikt
Vooraf werd er gezegd dat UDI’19 met zo aantrekkelijk mogelijk voetbal een zo hoog mogelijke klassering moest afdwingen. Geen mens verwachtte dat de Parkzichters mee zouden doen om de hoofdprijzen maar de uiteindelijke zevende plaats in de eindrangschikking is toch licht teleurstellend te noemen. Tot op de laatste dag moest men zelfs rekening houden met een gang naar de nacompetitie betreffende klassenbehoud. Zo ver kwam het uiteindelijk niet maar qua resultaat is er iets onder het uitgangspunt gepresteerd. Bij vlagen speelde de ploeg wel aantrekkelijk en er zijn geen concessies gedaan aan de traditionele speelwijze met drie spitsen. Slechts sporadisch werd er overgeschakeld naar een systeem met twee spitsen. Daarbij groeide het team ontegenzeggelijk op het onderdeel stabiliteit. Conclusie: een krappe voldoende.

[image=244166]

Diverse spelers hebben zich goed ontwikkeld
Ontegenzeggelijk heeft Nick van Dijk een grote persoonlijke groei doorgemaakt. De 19-jarige verdediger groeide dit jaar eerst uit tot een onomstreden basisspeler om later een stabiele factor te worden en uiteindelijk regelmatig zelfs de beste speler van het veld. Ook nieuwkomer Kevin van Veen is in de handen van Bas Gösgens / Bart Möhlmann een betere speler geworden. Met diverse andere spelers voerde de technische staf een keiharde strijd. Zo kregen de buitenspelers Michiel van Zuidam en Tim Wolf keer op keer te horen wat er van ze verwacht werd. Niet voor niets verkondigde Bas Gösgens keer op keer dat het vrijblijvende eruit moet en dat er slimmer gebruik moet worden gemaakt van de eigen kwaliteiten. Ook Robin van Cuijk maakte stappen. De allround middenvelder speelde zelfs Mourad Maamar uit het elftal. Joep van Geelkerken was de meeste stabiele speler aan de kant van UDI’19 en werd dan ook niet voor niets uitgeroepen tot speler van het jaar. Dus: ja, er zijn spelers bij die zich door ontwikkeld hebben. Een voldoende.

[image=221730]

De nieuwe spelers hadden toegevoegde waarde
Ja. Alleen is het jammer dat Kevin van Veen en Bas van der Berk na één seizoen alweer vertrekken. Van Veen kwam over van Dijkse Boys en liet binnen vijf seconden zien over enorm veel talent te beschikken. Van Bas van der Berk was het voorheen al duidelijk dat hij, mits fit, een uitstekende speler voor UDI’19 zou zijn. Dat had hij bij Gemert al laten zien. De Bosschenaar kampte wel aanvankelijk met wat fysieke problemen maar naarmate het seizoen vorderde kwam hij beter in vorm om uiteindelijk uit te groeien tot één van de sterkhouders. Van der Berk bracht creativiteit in de ploeg en had zeker zijn meerwaarde. Aan het begin van 2013 liet hij weten naar DESO in Oss te vertrekken. Een tegenvaller voor UDI’19 dat hem wilde houden. Wat dat betreft heeft een goede speler als Bas van der Berk ondertussen wel erg veel ‘werkgevers’ op zijn conto staan. Kevin van Veen begon dusdanig stormachtig in Uden dat hij al snel erg 'hot' was. Diverse clubs hengelden naar zijn diensten. Uiteindelijk koos de Eindhovense goalgetter voor JVC Cuijk dat waarschijnlijk een topspits heeft binnengehaald. Het talent druipt namelijk van Van Veen af en daardoor heeft hij dus ook automatisch flink wat waarde gehad voor UDI’19. Van Veen scoorde 16 keer, zonder strafschoppen te nemen, en was elke wedstrijd een plaag voor de vijandelijke verdediging. Een groot compliment mag uitgaan naar de leden van de technische staf die Van Veen wisten te ‘raken’. Misschien had hij een jaar langer moeten blijven. Minpuntje waren zijn gele kaarten die allemaal onnodig waren. Hierdoor miste hij ook een handvol wedstrijden. Conclusie: Nieuwkomers waren goed.

[image=221730]

De vertrekkende spelers hebben zich professioneel opgesteld
Een volmondig ja. Kevin van Veen en Bas van der Berk hebben tot het einde toe zichzelf volledig voor UDI’19 ingezet. Dit geldt ook zeker voor Giovanni Henskens die notabene naar aartsrivaal Blauw Geel vertrekt. Henskens speelde in zijn laatste periode als speler van UDI’19 zelfs zeer sterk. Hij toonde zich een echte sterkhouder en een stabiele factor als linksback, wat toch eigenlijk niet zijn favoriete positie is. De bekroning kwam tegen UNA toen hij op schitterende wijze een vrije trap binnen krulde en volledig terecht werd uitgeroepen tot man of the match. Mourad Maamar is in zijn laatste seizoen vooral belangrijk geweest ‘in de kleedkamer’, zoals trainers dat zo graag zeggen. Hij raakte zijn basisplaats kwijt maar bleef altijd positief en viel een paar keer uitstekend in, zoals ondermeer ook tegen UNA. Met zijn collegiale gedrag bleef Maamar dus ook buiten de lijnen van waarde en stimuleerde hij de jongere spelers. Daarnaast kan hij natuurlijk goed voetballen waardoor zijn nieuwe club DESO waarschijnlijk aardig wat plezier van hem gaat beleven. Johan Vissers nam na vele jaren afscheid van het voetbal op 1e elftal niveau. Deze week meer over hem op Kliksport. Mark van de Meulenhof sloot ook af. Op relatief late leeftijd maakte de lange centrale verdediger nog de stap van UDI’19 2 naar de hoofdmacht. In die jaren groeide hij uit tot een gewaardeerde speler. Nu de jaren gaan tellen neemt hij met opgeheven hoofd afscheid van een mooie periode als verdediger van UDI’19 1. Hij schopte het uiteindelijk zelfs tot aanvoerder. Tom Jacobs vertrekt naar Brabantia maar kwam als reserve keeper uiteraard niet zo vaak in beeld. Als hij moest keepen dan ‘stond’ hij er wel altijd. Conclusie: de vertrekkende spelers hebben het uitstekend gedaan, tot de laatste minuut.

[image=170971]

UDI’19 heeft dit seizoen stappen gemaakt
Toch wel. In de eindrangschikking is het wellicht niet meteen waar te nemen maar UDI’19 is veel minder grillig geworden dan voorheen. De Parkzichter leken zelfs de derde periode te winnen maar in twee belangrijke wedstrijden (Dongen en Venray) werden er simpelweg teveel kansen gemist. Achterin stond UDI’19 duidelijk beter dan voorheen het geval was. Het team heeft zich qua organisatie en stabiliteit duidelijk ontwikkeld. De grilligheid is er nog niet helemaal uit maar het is al een stuk beter geworden. Gematigd tevreden kijkt Bas Gösgens dan ook terug op het afgelopen seizoen. Er is gezaaid maar volgend jaar moet er geoogst worden. Een belangrijke rol is er weggelegd voor de komende spelers. Zij moeten het team helpen zich nog verder te ontwikkelen en zorgen voor wat extra klasse. Een groot compliment gaat wat dat betreft uit naar assistent-trainer Bart Möhlmann die een belangrijke rol heeft gespeeld in het terughalen van een drietal Udense voetballers die bij JVC Cuijk actief waren. De doelstelling voor het nieuwe seizoen zal zijn: meedoen om de prijzen. Conclusie: ja, UDI’19 heeft stappen gemaakt. (Willy Rooyakkers)

[image=238524]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant