Afbeelding

Een klein paradijs voor de bijen

Algemeen 113 keer gelezen
SON EN BREUGEL – Le Petit Paradis (Het kleine paradijs) zo wordt de biotopentuin genoemd aan de Driehoek 8 naast in Son en Breugel. Afgelopen weekend werd er gewerkt aan een ‘klein paradijs’ voor de bijen, zodat ze weer zo natuurlijk mogelijk kunnen leven.

[image=245929]

Vol passie vertellen Koen de Louw, imker, en Niels de Rooij, imker en eigenaar van Le Petit Paradis, over de bijen en hun volken. “Nu houden we bijen in de bekende bijenkasten om er honing van te consumeren, maar vanuit de natuur leven de bijenvolken in boomholtes en die zijn nog erg zeldzaam in Nederland”, vertelt Koen. “Daarom plaatsen we nu drie bijenklossen in de tuin. Zo kunnen de bijen weer leven zoals het hoort, zonder het doel van de mensen om de bijen te houden voor hun honing. Ze houden nu hun eigen voedsel, de honing.”

Woodcarving
De bijenklossen worden gemaakt in verschillende vormen, waaronder een Boeddha en een beer. Door middel van woodcarving, met een kettingzaag houtzagen, zijn Toin Verleysdonk, Niels Kreb en Harrie Verbeek, de laatste twee zijn van tuincentrum Soontiëns uit Eindhoven, druk bezig om de bijenklossen klaar te maken. Als de klossen straks in de tuin staan, zijn Niels en Koen benieuwd wat er gebeurt. “Sowieso wordt het een mooi gezicht om de bijen in de klossen te zien leven. We laten de natuur zijn gang gaan en zien wel wat er gebeurt”, aldus Koen.

Bestuivers
De bijenklossen zullen nog niet direct bewoond worden met bijenvolken. Koen: “We moeten wachten totdat de volken gaan groeien en zo groot worden dat ze zichzelf gaan opsplitsen. Dat noemen we zwermen. Zodra dat gebeurt kunnen we die volken in de klossen plaatsen.” Wat de bijen nou zo bijzonder en speciaal maakt, is volgens beide mannen dat de bijen de belangrijkste bestuivers zijn voor de natuur. “En zonder bestuiving geen leven”, vult Niels aan.

Le Petit Paradis
De bijenklossen komen te staan in de biotopentuin Le Petit Paradis. Op zondagen tussen 10.00 uur en 17.00 uur zijn geïnteresseerden welkom om een kijkje te nemen in de tuin en/of er rustig doorheen te lopen. De tuin wordt onder andere ook opengesteld voor educatie en coaching.

Voor meer informatie over Le Petit Paradis: www.tuinpetitparadis.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant