Afbeelding

‘Het vet is van de botten’

Politiek 9 keer gelezen
UDEN - De belangrijkste vraag voor Uden is of en in hoeverre de gemeente in staat is om financiële tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen. De gemeente Uden zegt bekend te staan om zijn gedegen financieel beleid. De afgelopen weken hebben alle fracties zich daarover gebogen. Op 27 juni komen namelijk de door burgemeester en wethouders voorgestelde bezuinigingen aan bod in de gemeenteraadsvergadering.

[image=245963]

Enkele raadsfracties zoals SP en het CDA hebben daarvoor een oproep gedaan aan iedereen om met tegenvoorstellen te komen. De bezuinigingen die al doorgevoerd waren, zijn volgens B. en W doeltreffend. Maar vasthoudendheid is nodig om er voor te zorgen dat het huishoudboekje op orde blijft. Daarom ligt er een omvangrijk pakket met voorstellen waaruit de raad een selectie moet maken. Maar liefst 3,8 miljoen euro aan mogelijke structurele bezuinigingen. Geen gemakkelijke opgave, immers geen enkele instantie of vereniging zit te wachten op nog meer bezuinigingen.
De jaarrekening van een gemeente is vooral cijfermatig van aard. Er wordt antwoord gegeven op de vragen welke bezittingen en schulden de gemeente Uden heeft en wat de stand van het eigen vermogen is. Op de website Uden.nl kan iedereen via het kopje ‘programmarekening’ via diverse paragrafen en bijlagen het totale financiële beeld van de gemeente Uden bekijken. Een voorbeeld is de paragraaf risico-inventarisatie en weerstandsvermogen waar Uden de reserves op een rijtje heeft gezet. “Die zijn in ieder geval op orde”, weet wethouder René Peerenboom

Actiebereidheid
De gemeente Uden sluit 2012 positief af met 217.000 euro. Op een totale begroting van ruim 25 miljoen euro is dat niet veel. Door de crisis die voortduurt, is de druk op het grondbedrijf niet verdwenen. Omdat de begroting Uden is aangepast op de veel kleine inkomsten van dat grondbedrijf, is dus het bedrag beduidend lager dan dat van gemeenten die het grondbedrijf er niet in verwerkt hebben, legt Peerenboom uit.
“In 2013 valt alles samen. Het vet is van de botten, we moeten iets doen, maar welke groep kies je? We proberen de jeugd en de kwetsbare ouderen te ontzien. Van het winkelcentrum moeten we het hebben, dus daar investeren we. We vragen om een zekere actiebereidheid en proberen steun te krijgen voor ingrepen die onvermijdelijk zijn. De vanzelfsprekendheid van subsidie is voorbij. Daarom zijn we blij als een instelling met ons meedenkt om toch een ontwikkeling op gang te houden. Zoals bijvoorbeeld MiK dat met een tegenvoorstel is gekomen, dat rekening houdt met bezuinigingen. Door in een andere vorm actief te blijven, worden bezuinigingen gerealiseerd en kunnen MiK en Stichting C doorgaan.”
Volgens Peerenboom is het geen doel om geld over te houden, maar om er dingen mee te doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant