Afbeelding

Goudse kaas uit Uden maak je zelf

Zakelijk 342 keer gelezen
UDEN - De geitenkaas van Jeroen Vonk is één van de best bewaarde geheimen van Uden. Wie hem eenmaal heeft geproefd, komt terug voor meer. Vonk is echter niet uit op omzet. ‘Ik wil mijn kennis delen en dat zoveel mogelijk mensen zelf kaas gaan maken. Het is gemakkelijker dan je denkt.’

[image=246302]

Achter de boerderij aan de Asseldonkseweg grazen vredig enkele geiten en hun lammeren. Het zijn de Toggenburgers van Jeroen Vonk, kinderfysiotherapeut van beroep, kaasmaker uit passie. En die passie begon in een West-Brabants dorp met een levendige geitenfokvereniging en een jaarlijkse geitenmarkt.
‘Geiten zijn niet weg te denken uit mijn jeugd. Ik was er door gefascineerd. Mijn droom was een huis en een lap grond met geiten. Nog geen maand nadat we deze boerderij kochten liep er één rond. Dat werden er snel meer. Een geit geeft echter al snel zo’n drie liter melk per dag. Dan dient zich op een gegeven moment toch de vraag aan wat je met al die melk moet. Kaas was het antwoord, leuk om te maken, lekker om te eten.’
Vonk maakt zijn biologische kaas in een piepklein keukentje. Twee pitten, twee pollepels, een thermometer, een mes, wat vormen en een pers. Meer heeft hij niet nodig. ‘Ik maak voornamelijk kaas volgens de Goudse methode. Moeilijk is dat niet, je moet alleen even weten hoe het moet. Het belangrijkste is dat je ontzettend hygiënisch werkt. Je verwarmt melk met zuursel en stremsel, wacht even en snijdt het in kleine stukjes die je laat bezinken. Je spoelt met warm water en giet de wei af. De kaas gaat in een pers en krijgt een korstje in een pekelbad. Dan is het een kwestie van keren en wachten. Na ongeveer zes weken heb je een rauwmelkse kaas met een heerlijke volle smaak die in niets is te vergelijken met die van de supermarkt.’

Workshops
Inmiddels vinden steeds meer mensen uit het hele land de weg naar Vonk. ‘Ik geef hier workshops voor kleine groepen van maximaal zes personen. Er zijn niet zo veel plekken waar je op een laagdrempelige manier, gewoon gezellig in een keuken waar je zelf aan de slag kunt, leert kaas te maken. Hier kan dat wel. Binnen enkele uren leer ik ze heel veel geheimen van het vak. Als ze vertrekken zijn ze in principe in staat zelfstandig aan de slag te gaan. Mijn uiteindelijke doel is dat zoveel mogelijk mensen zelf kaas gaan maken en er net zoals ik heel veel plezier aan beleven. En ook daar hoef ik niet rijk van te worden.’

Meer informatie: www.kaasmaken.wordpress.com
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant