Afbeelding

Uniek Smartlappenfestival bestaat tien jaar

Muziek 67 keer gelezen
SON EN BREUGEL – Het Smartlappenfestival ‘Laat Son in je hart’ in Son en Breugel is een begrip in de wereld van de smartlappen. “Als je als smartlappenkoor nog nooit hebt opgetreden in Son, weet je niet wat een écht Smartlappenfestival is.”

[image=246703]

La Sonnerie is voor het tiende achtereenvolgende jaar het toneel van het Smartlappenfestival ‘Laat Son in je hart’. Met twee podia en tien koren kan het festival weer losbarsten op zondag 9 juni. “In 2002 zijn we gestart met een liedjesfestival met verschillende muziekthema’s”, vertelt eigenaar van La Sonnerie Addy van den Hurk. “Smartlappen was een van deze thema’s en daar kwam zo veel publiek op af dat één podium te klein was. In 2004 is het liedjesfestival dan ook omgedoopt tot Smartlappenfestival, dit in samenwerking met Hans Hendriks.”

Levensliederen
Hendriks is degene die alles rondom het festival organiseert. Zo verzorgt hij de programmering en selecteert hij de koren die mogen optreden. “Voor volgend jaar heb ik alweer twintig koren uit heel Nederland die willen optreden tijdens het festival, zo populair is het.” Hendriks, die ‘werd geboren in het café’ en de liefde voor de smartlappen als kind al meekreeg, gaat dan ook bij alle koren langs om het niveau van het festival zo hoog mogelijk te houden en de beste te kiezen. “Daarnaast zijn de koren ook erg divers en is het aanbod gevarieerd.” Van gemengde koren tot een geheel dameskoor van Nederlandstalig tot Engelse popliedjes niemand zingt hetzelfde. Hendriks: “Ik noem het Smartlappenfestival dan ook liever een Levensliederenfestival. We moeten met de tijd mee en ook hedendaagse popliederen horen daarbij.”

Wedstrijd
Wat het Smartlappenfestival zo uniek maakt, is de act die alle koren aan het eind van de middag ten gehore brengen. Verkleed en met verschillende attributen en decorstukken maken de koren er elk jaar weer een spetterende afsluiting van. “Het is een wedstrijd waarbij de nummers een, twee en drie zich verzekeren van deelname aan het festival voor volgend jaar. De jury bestaat uit één lid per deelnemend koor.” Zowel van den Hurk als Hendriks vertrouwen op weer een fantastisch festival met veel gezelligheid en saamhorigheid. “Nu nog hopen dat de weergoden goed gezind zijn.”

Zwarte Lola
Het Smartlappenfestival ‘Laat Son in je hart’ vindt plaats op zondag 9 juni van 11.00 uur tot ongeveer 18.00 uur in de tuinen van La Sonnerie, Nieuwstraat 45 in Son. Tijdens het tellen van de punten vindt er een optreden plaats van Ferry de Lits, waarna de prijsuitreiking vanaf 18.30 uur plaatsvindt. Entree is gratis. Ook dit jaar wordt het Smartlappenfestival weer gepresenteerd door Zwarte Lola.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant