Afbeelding

‘Ik wil niet alleen maar in de kerk zítten’

Religie 70 keer gelezen
UDEN – Corné Timmers uit Uden gaat samen met zes andere jonge mensen uit deze regio naar de Wereldjongerendagen in Brazilië van 13 tot en met 31 juli. “Ik ben nog nooit verder geweest dan met de trein naar Rome. Ik ga mee omdat ik benieuwd ben hoe het is om in een land te zijn waar het katholieke geloof groeit en hoe het voelt om tussen zoveel gelijkgestemden te zijn.”

[image=247099]

Corné Timmers is 24 jaar en is assistent bedrijfleider bij supermarktketen Jan Linders. Van jongs af aan gaat hij elke week met zijn ouders en zusje naar de kerk. In de Pauluskerk zong hij ook in het jongerenkoor en was misdienaar. Toen zowel de Pauluskerk als de Pius X kerk sloten, ging de familie mee naar de Petruskerk. In het nieuwe pastoraal centrum is hij actief als leider van ’t Honk, de jongerenwerkgroep. Tegenwoordig vallen ook Boekel, Zeeland, Odiliapeel en Volkel onder de parochie St.- Petrus maar het zijn toch hoofdzakelijk Udense jongeren die lid zijn. Het gaat dan om zeker 25 jongeren en 25 tot 30 tieners. “Het organiseren van activiteiten ligt me. Ik doe graag iets in en voor de kerk, wil er niet alleen gaan zitten.”

Pausbezoek
De Wereldjongerendagen worden om de vier jaar gehouden. Andere jaren waren ze bijvoorbeeld in Keulen, Madrid en de laatste keer in Sydney. Dat kwam toen allemaal niet goed uit voor Corné, maar nu is hij van de partij. “Het is nu pas drie jaar geleden, maar vanwege het WK Voetbal dat in 2014 ook in Brazilië wordt gehouden, hebben de Nederlandse bisdommen en hun andere organiserende partners het een jaar vervroegd. Je mag tot je dertigste als deelnemer mee, dus hierna zou ik nog een laatste keer een kans krijgen.”
Het meest ziet Corné uit naar het pausbezoek, de grote avondwake onder de sterrenhemel van Rio en de indrukwekkende slotviering met de paus op zondag.

Gek
“Ik verheug me erop om samen met miljoenen de paus te zien, erbij te zijn als dan iedereen gek wordt.” Op de vraag of hij meer wil dan alleen iets voor de kerk doen, reageert hij stellig: “Ik vind daar alles, maar heb niet de wil om priester te worden of het klooster in te gaan. Nog niet tenminste, je weet maar nooit. Ik ben het ook niet met alles eens en hoop dat de nieuwe paus het negatieve daglicht over de katholieke kerk anders kan laten schijnen.”

Padre Theo
Voor de jongeren zijn vier verschillende reizen georganiseerd. Corné gaat met Tim Tichelaar, Sien Hommeles en Eline Geurts uit Uden, Filix de Wild uit Odiliapeel, Mirthe Smits uit Zeeland en Ellen van Rooij uit Nistelrode mee met de themareis ‘Hart en Handen’ over ontwikkelingswerk. Zij bezoeken in stad Campo Belo het klooster, de school en projecten van de Kruisheren. De jongeren krijgen daar vast een beetje een tuisgevoel want hun gastheer daar is pater Theo Verbruggen uit Uden. Daarna gaan ze door, 500 kilometer met een bus naar Rio de Janeiro waar iedereen samenkomt voor de rest van het programma.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant