Afbeelding

Ujese Kwis is hartstikke leuk

Algemeen 55 keer gelezen
UDEN – Je zag ze op verschillende plekken fietsen of lopen. Mensen met een lijstje en foto’s op zoek naar die ene plek. Maar ook bij een showroom om het aantal motoren te tellen bijvoorbeeld. De Ujese Kwis was aan de gang en deze mensen maakten de vragen van de categorie D’n hort op. En ondertussen zaten op 79 plekken binnen even zoveel teams te zoeken naar antwoorden op ongeveer 250 vragen. Tussen 23.00 en 23.15 uur moesten alle ingevulde kwisboeken binnen zijn. Dan is er vier uur snoeihard gewerkt. En leuk dat het was!

[image=265787]

Er waren elf categorieën variërend van d’n hort op, hersenkrakers, muziek tot oud Uden. De geluiden die Skyline op de radio uitzond moesten ondertussen ook gehoord en herkend worden, zowaar geen eenvoudige categorie.
Er zat nogal wat verschil in de teams. Deed de SP het slechts met vier man in het gemeentehuis, de oud-prinsen van de Knoerissen in de tent van Uden on Ice met zessen. Dan hadden team Net Nie met 17 man sterk en Stelletje Ongeregeld met maar liefst 25 man het beter bekeken. Ook was merkbaar dat een variatie in leeftijd wel een voordeel had. Dat meisje op de fiets in het centrum vond bijvoorbeeld de vragen over oud Uden erg lastig: “We zijn met z’n zessen thuis bezig, allemaal onder de twintig jaar. Ik heb mijn ouders al een paar keer moeten bellen.” En dan de twee dames van team Oenologen. Ze snuffelen in het donker rond bij de Kruisherenkapel: “Ik wist zeker dat die doodskoppen in de poort van de abdij zaten, maar ik kon ze vanavond opeens niet vinden. Kom, we gaan terug, nog een keer kijken.” Of ze het lastig vinden? “Dat wel, maar het is hartstikke leuk”, en hup, weg zijn ze. Geen tijd te verliezen.

Computers
Het team Stelletje Ongeregeld heeft het goed voor mekaar in het Heemhuis. Verspreid over de tafels staan zeker veertien computers, laptops en Ipads. Onder hen gespecialiseerde oud Uden kenners natuurlijk, maar ook medewerkers van Stichting C en vertegenwoordigers van de groep archeologie. Ze worden voorzien van koffie, thee en lekkere hapjes. De categorieën zijn verdeeld, de sfeer is bloed serieus. “Als je met zes man bent, moet je dertig vragen per uur maken. Moeilijk hoor”, stelt Jacqueline van Driel vast.

Geheim
Ondertussen in zaal Market Place maakt van elke team een vertegenwoordiger de geheime opdracht. Het is er doodstil. Het lijkt een examenklas. Is het ook een beetje want de opdracht bestaat uit een compilatie van verschillende Cito-toetsen. Voor de leerkrachten onder de deelnemers zijn de rollen nu eens omgedraaid. Volgens de organisatie komen de deelnemers uit alle hoeken. Voetbalverenigingen, tennisclubs, families, politiek, Carnaval, brandweer, handbal enzovoorts. Geadviseerd was om een allround teamlid naar de geheime opdracht te sturen. Niet voor niets dus.

[image=265783]

[image=265784]

[image=265785]


[image=265786]

[image=265788]

[image=265789]

[image=265790]

[image=265791]

[image=265792]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant