Monument voor Vluchtoord

  •   keer gelezen
UDEN – Als het mee zit hoopt het bestuur van de nieuwe stichting Vluchtoord Uden 1914-1918 in het voorjaar van 2014 al de fundering te kunnen leggen voor een nieuw monument in Uden. De stichting heeft minstens 25.000 euro nodig. Op de plek waar de kerk stond van het Vluchtoord voor duizenden Belgen die op de vlucht waren voor de Grote Oorlog, wordt het monument dan in februari 2015 onthuld. Dan is het precies 100 jaar geleden dat het Vluchtoord werd gebouwd.

[image=265755]

Notaris Erik van Egeraat liet vrijdagmiddag in het Heemhuis de acte passeren. De nieuwe stichting is daarmee een feit. In het bestuur zitten voorzitter Hans Schepers, penningmeester Pierre van Diepenbeek en de leden Toon van den Berg, Marius Wijdeven en Jan Hegeman.
Udenaren spraken vroeger van ‘het kamp’. Dat was bedoeld voor 10.000 Belgen op de vlucht voor het grote geweld in hun thuisland gedurende wat later de Eerste Wereldoorlog werd genoemd. Het werd in korte tijd uit de grond gestampt tussen Zeeland en Uden en vormde een compleet dorp met alle voorzieningen zoals een ziekenhuis en een kerk. De kerk stond ongeveer waar nu het grote elektriciteitsstation is van Enexis. De contacten met de Udenaren verliepen goed. Er viel weleens wat voor, maar van overlast was geen sprake, vertelde Adriaan Sanders van de Heemkundekring.

[image=265756]

[image=265757]

[image=265758]
Meer berichten