Afbeelding

‘Dat K3-spelletje was van mijn zusje, hoor’

Algemeen 42 keer gelezen
UDEN – “Al het speelgoed dat we niet meer gebruiken, hebben we in een schoenendoos gedaan en dat is voor arme kinderen hier in Nederland”, vertelt Nazario. In totaal 200 schoenendozen zijn thuis door de kinderen van De Palster versierd en gevuld.

[image=265717]

“Sommige kinderen hebben er zelfs nieuwe spulletjes in gedaan”, vertelt moeder Maruska even voordat ze de schoenendozen in de auto laadt om ze naar de kledingbank van Caritas te brengen. De Palster bleeft dit jaar met zijn kerstactie dicht bij huis, want ook in Uden is er armoede. Er zijn zelfs 85 gezinnen die gebruik maken van de kledingbank. Met Kerst krijgen ze ook een levensmiddelenpakket, mede dankzij de Plus, én een schoenendoos van de Palster als extra verrassing.
De vraag is natuurlijk: wat zit er in? “Pennen, boeken die ik zelf al heb gelezen, tijdschriften en tekenboeken, somt Lotte op. Ook Carlijn heeft tekenspullen in de doos gestopt. “En een Barbiepop waar ik niets meer mee doe.” Emma had niet echt speelgoed dat ze niet gebruikte. “Ik heb daarom allemaal dingetjes gekocht.”
Waar hun spulletjes terecht komen? “Bij kinderen die op straat leven of in de opvang zijn”, denkt Carlijn. Op een klasgenootje van haar broer die uit India overkwam na, kent ze geen arme kinderen.
“Mijn ouders hebben goede banen en wij kopen heel veel dingen”, vertelt Lotte. “Het lijkt me wel raar om ineens weinig geld te hebben dat je niet eens meer op vakantie kan. Wij gaan twee, drie keer per jaar op vakantie.”

Armoede
De vier kunnen hun spullen best missen. “ Ik heb toch genoeg geld”, lacht Nazario.” Elke maand vijf euro, da’s genoeg. Het dozen maken was leuk, omdat je met het speelgoed dat je er in stopt, andere kinderen blij maakt.” Wat hij zelf zou willen hebben als hij arm was? “Dat maakt niet zo veel uit. Als je maar dingen hebt, waar je van kan leven. Als ik bijvoorbeeld ziek ben, wil ik alleen maar dingen waarmee ik beter kan worden.”
Op vakantie kunnen is ook niet zo heel belangrijk: “Wij zijn nog maar twee keer op vakantie geweest omdat mijn broertje gehandicapt is”, vertelt Carlijn. “Dus dan ben je er wel aan gewend dat je niet zoveel op vakantie kunt.”
Zouden kinderen zich eigenlijk schamen om zo’n doos te krijgen? “Nee”, zegt Lotte beslist. “Ik denk dat ze alleen maar blij zijn dat ze dit krijgen.”
Wie zich wel een heel beetje schaamt is Nazario als hij zijn schoenendoos opent en een K3-spelletje zichtbaar wordt. “Dat was van mijn zusje hoor!”

[image=265715]

[image=265716]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant