‘En toch ben ik niet anders’

  •   keer gelezen
UDEN – Als voor iemand in Uden het leven is veranderd in 2013, dan is dat wel voor Sultan Günal die zich, toch nog onverwacht, lid van de Tweede Kamer mocht gaan noemen. Als wethouder Sociale Zaken was ze in Uden eigenlijk nog niet klaar. Maar haar partij, de PvdA riep haar naar Den Haag. En Sultan ging. Maar elke avond komt ze terug in Uden, als het even kan. In de trein neemt ze tijd om afstand te nemen van zaken en om zich weer te focussen op thuis.

[image=265700]

Eind november 2012 nam ze afscheid van de gemeenteraad. Twaalf jaar was ze politiek actief in Uden en namens de PvdA was ze zeven jaar wethouder. Het was een warm afscheid want de Udense van Turkse komaf kreeg veel waardering, was geliefd.
Ook in Den Haag kennen ze haar inmiddels. Wandelend door de gangen van het grote Tweede Kamergebouw groet ze links en rechts collega’s en ministers. Vrolijk en vriendelijk. Soms wordt er wat verrast gereageerd. Alsof ze denken: ‘O ja, dat is Sultan die je nooit zomaar voorbij loopt, maar altijd even gedag zegt’. Misschien is dat ook wel een beetje Brabants. Daar waar iedereen elkaar nog goedendag zegt.
Sultan: “Ik koester mijn periode in Uden. Ik heb er zoveel ervaringen opgedaan en geleerd. Soms wandel ik door het centrum en word ik aangesproken. Nog steeds. Blijkbaar heb ik toch iets goed gedaan, denk ik dan. Ik heb afscheid genomen op het moment dat mensen het jammer vonden. De kans kwam voorbij en ik heb ermee geworsteld. Maar mijn familie steunde me en ik had een goede opvolger. Ik kon met een gerust hart mijn ambities volgen. Elke dag besef ik dat het een eer is hier te mogen zijn als volkvertegenwoordiger. Het is een bijzondere omgeving, inspirerend.”

Defensie
In het Statenrestaurant praten we over haar leven in het Haagse. Op de tafel liggen twee telefoons, een voor privé en een voor de zaken. Dat houdt ze strikt gescheiden. We nemen haar week door. Op dinsdag, woensdag en donderdag vergaderdagen. Dan moet ze in de buurt blijven, want binnen een kwartier moet ze er zijn als er gestemd wordt. “Op maandagen en vrijdagen vaak bezoeken, kennismakingen. In een jaar tijd heeft ze bijvoorbeeld alle kazernes bezocht. Ze heeft immers Defensie in haar portefeuille. “Dat lag niet voor de hand. Maar de sociale sector was al ruim gecoverd. Daarom stelde ik me open voor iets anders. Dat werd Defensie. Met vliegbasis Volkel in onze nabijheid, heb ik een en ander meegekregen. Die F16’s en straks de JSF’s vliegen ook over mijn tuin. Ik ken de impact ervan, sprak met bewoners. Ik ben nu landelijk volksvertegenwoordiger, van die rol ben ik me bewust. Ik heb rekening te houden met het fractiestandpunt, we treden als eenheid naar buiten. We waren kritisch over het dossier, niet over het vliegtuig. Het was terecht dat we er lang over deden voordat we akkoord gingen. Er was zoveel onzekerheid. Het deed me deugd dat er in het JSF- debat voor het eerst aandacht was voor het geluid van die vliegtuigen.”

Ruimte
“Natuurlijk is alle begin moeilijk. Wat komt er allemaal op me af, dacht is regelmatig. Ik heb gelukkig de luxe dat ik met mijn ervaren collega Angelien Eijsink mee kan draaien. Zij geeft me veel ruimte. Zonder defensieachtergrond kwam ik op kazernes, maar dat ging vanzelf. Het raakte me. Ik zag militairen die afstand moesten doen van de tanks waarmee ze jaren werkten en zag tranen in hun ogen. Ik heb met ménsen te maken en zij zijn het grootste kapitaal van ons land. Het klikt met mijn sociale hart. Ik krijg respect voor mijn betrokkenheid, maar ook andersom. Dat is mooi.”

Wereld
Sultan Günal volgt het regionale nieuws van Brabant en leest Kliknieuws.nl. “Ondertussen maak ik zelf een gigantische ontwikkeling door. Mijn denkwereld gaat een andere kant op. Ik heb te maken met buitenlands beleid, terrorisme bestrijding, inlichtingendiensten, veiligheid. Ik heb te maken met een Commandant der Strijdmachten bijvoorbeeld. Ik besef dat ik onderdeel geworden ben van een wereld van hoog niveau. En toch ben ik niet anders. Hier niet, in Uden niet en thuis niet.”
“Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart ga ik mee campagne voeren. Ik zoek de kiezers op en ben optimistisch. Ik ga ervan uit dat ik deze periode af kan maken. Dat we nu echt doorzetten met elkaar. Dat willen de kiezers ook. En dan? Ik heb mijn loopbaan nooit gepland. Dat kan niet in de politiek."

[image=265699]

[image=265702]

[image=265703]

[image=265701]
Meer berichten