Afbeelding

Veghel voert toeristenbelasting in

Politiek 36 keer gelezen
VEGHEL – De toeristenbelasting wordt vanaf 1 januari ingevoerd. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. De belasting wordt ook wel verblijfsbelasting genoemd omdat ook arbeidsmigranten het tarief van € 1,50 per persoon per nacht gaan betalen. DDB stelde voor om de toeristenbelasting voor verblijf op een minicamping te verlagen naar € 0,75. De partij kreeg geen steun van de Veghelse raad.

[image=265395]

“Het doel van de toeristenbelasting is om mensen die langer verblijven in Veghel een bijdrage te laten betalen voor gebruik van diensten en voorzieningen. Wij stellen voor om het belastingtarief aan te passen voor kleinere en minicampings”, legt Cor van der Aa zijn amendement uit. DDB wil dat het verblijf op een minicamping, met maximaal dertig standplaatsen, per persoon per nacht € 0,75 kost en € 1,50 per persoon per nacht voor elke andere vorm van verblijf. De VVD vindt het een sympathiek voorstel en vraagt het college of dit uit te voeren is “De vrijetijdseconomie is belangrijk voor Brabant en deze belasting draait dat misschien een beetje de nek om”, reageert Hense Gloudemans (VVD). Robert Elbertse (TEL) vraagt zich af of Polen in drie caravans bij een boer dan ook minder hoeven te betalen? Maar volgens Van der Aa (DDB) is er dan geen sprake van een minicamping. Verder vraagt TEL wat er dan gebeurt met de belasting bij gebruikers van een Bed en Breakfast? “Waar ligt de grens?” Harrie Verwegen vult namens GBV aan: “Waarom zou je onderscheid maken als je beide gebruik maakt van de Veghelse faciliteiten?” Frans Zegers (CDA) zegt namens zijn partij dat het volgens de wet niet is toegestaan om een onderscheid te maken tussen de overnachting van een toerist of een overnachting van een arbeidsmigrant.

Gelijkheidsbeginsel
Portefeuillehouder wethouder Riny van Rinsum vraagt zich af of het überhaupt mogelijk is om een onderscheid te maken. “Dat betwijfel ik. Kijkend naar het gelijkheidsbeginsel zie ik niet in waarom iemand die in een B&B of op een boerencamping verblijft minder zou moeten betalen terwijl er van dezelfde faciliteiten in Veghel gebruik gemaakt wordt?” Volgens Van Rinsum zouden de effecten, vergeleken met omliggende gemeenten die al jaren deze belasting heffen, economisch geen verschil moeten maken. Van der Aa (DDB) vraagt aan de wethouder waarom het Recreatief Collectief Veghel niet betrokken is bij de afspraken. “We hebben hier wel over gesproken, maar durf te betwijfelen dat het resultaat niet anders was geweest.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant