Afbeelding

Doolhof: een ‘verwarrende’ voorstelling

Kunst en cultuur 96 keer gelezen
VEGHEL – De theatervoorstelling Doolhof – over dementie – oogste dit weekend lovende reacties: mooi, ontroerend, maar bovenal indrukwekkend. De theatrale kunstgrepen die Kiki Schippers inzette om dementie te laten beleven, brachten de boodschap méér dan thuis. Gewoon door de wereld een beetje om te draaien.

[image=265203]

“Hè? Maar dat hebben we nét ook al gehad?” De honderd ‘dinergasten’ keken vreemd op toen zij een groot wit bord voor zich kregen met daarop één armzalig, afgekloven kippenbotje. Met daarbij de mededeling: “Asjeblief, hier is je voorgerecht. Maar nog niet aan beginnen: we gaan er eerst mee schilderen.” Even later keken de gasten verbaasd rond in een kakofonie van geluiden en bewegingen. En dan werd het plotseling rustig. In de stilte werd op ingetogen wijze informatie gegeven over de ziekte van Alzheimer; over de fases, de impact en het belang van belevingsgerichte zorg.

Taboesfeer
Die boodschap kwam goed binnen bij de bezoekers van de theatervoorstelling Doolhof, afgelopen zaterdag en zondag in theater De Blauwe Kei. Ook de organisatie – afdeling Uden-Veghel van Alzheimer Nederland en MIK Pieter Brueghel – haalde opgelucht adem. Want spannend was het wél. “We begonnen in het voorjaar ergens met een idee om met een theatervoorstelling dementie uit de taboesfeer te halen. Maar we hadden geen idee waar het bij zou uitkomen,” blikt José de Boer terug. Een oproep aan kinderen, jongeren, volwassenen, mantelzorgers, mensen met geheugenproblemen of dementie resulteerde in een gevarieerde groep mensen die zich gedurende een achttal workshops voorbereidde op de voorstelling. Hun inspiratie haalden ze uit eigen ervaringen. Kleinkunstartiest Kiki Schippers maakte er een totaalvoorstelling van. (Foto's: Margot van Kleef)

[image=265202]

[image=265204]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant