Afbeelding

Kerstcadeau voor Udense slechtvalken

Algemeen 49 keer gelezen
UDEN - De werkgroep Stootvogels van Vogelwacht Uden heeft zaterdag met succes een slechtvalkennestkast in een van de torens van de Udense Petruskerk geplaatst. Sinds een jaar huist er een koppeltje slechtvalken.

[image=265133]

Om deze zeldzame valken de gelegenheid te geven hun eieren te leggen heeft het kerkbestuur in november toestemming gegeven om een voorziening in de toren aan te brengen. Deskundigen gaan er vanuit dat het niet lang zal duren voordat de slechtvalken dit nieuwe onderkomen in gebruik gaan nemen.
De geprefabriceerde nestkastconstructie is in losse onderdelen via de vele steile wenteltrapjes, stalen- en houten ladders naar een hoogte van 75 meter gebracht. In totaal zijn daarbij zeven verdiepingen en 165 traptreden overbrugd. Vanwege de lastige omstandigheden heeft het ruim een halve dag geduurd voordat de constructie klaar was. Volgens coördinator Peter van de Braak van de Vogelwacht was het er behoorlijk donker en moesten er zaklampen en een noodstroomvoorziening worden ingezet. “Vanaf dit hoge punt kunnen de Udense slechtvalken de Veghelse slechtvalken, die op de CHV-toren hun onderkomen hebben, in de gaten houden. Er broeden in onze regio ook slechtvalken in De Mortel, Megen, Veldhoven en op het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch”, aldus Van de Braak.

Snelheden
De zeldzame slechtvalk is een supersnelle jager die met snelheden tot wel driehonderd kilometer per uur zijn prooi uit de lucht grijpt. Deze oorspronkelijke rotsbewoner broedt bij voorkeur op hoge gebouwen. De laatste jaren is de populatie in Nederland weer wat gegroeid tot zo’n honderd broedparen. Van de Braak: “door het plaatsen van nestkasten op hoge industriële gebouwen en kerk- en tv-torens proberen we deze spectaculaire roofvogel van de ondergang te redden.”

[image=265130]

[image=265131]

[image=265132]

[image=265134]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant