Afbeelding

'Ze dragen een enorme steen bij'

Algemeen 45 keer gelezen
OSS – "Heb je een taakstraf?" Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld aan Anne Simons, Michel en Irene de Valk, Maureen van Lanen, Ellen van den Bosch, Harrie Heijmans en Lex Olthof. Ze ruimen zwerfafval op in de gemeente Oss. Vrijwillig. Vanmiddag werden ze in het zonnetje gezet door wethouder Hendrik Hoeksema als blijk van waardering.

[image=265076]

Inmiddels zijn er zo’n honderd vrijwilligers actief, weet Hoeksema. Verschillenden zijn in voorgaande jaren al beloond door de gemeente. De drempel om aan dit werk te beginnen was behoorlijk hoog, vertelt Simons. Een jaar geleden is ze gestart. Ze kon de rommel niet meer aanzien. "Inmiddels ben ik de schaamte voorbij. Als mensen op straat vroegen wat ik aan het doen was, zei ik voor de grap weleens dat ik een taakstraf had. Maar ik doe het om de natuur schoon te houden, want uiteindelijk hebben we zelf last van die rommel, tast het bijvoorbeeld ons grondwater aan. Het schaamtegevoel was vreemd, inderdaad. Want de rommel is gemaakt door een ander." Maar op deze manier komt de vervuiler er toch mee weg? Wethouder Hoeksema: "Iedereen die wat op de grond gooit streng beboeten is moeilijk te handhaven. Wat wel werkt, is de omgeving schoon houden. Dat kunnen we als gemeente niet alleen. Daarom ben ik enorm blij met de hulp van deze vrijwilligers. Ze dragen een enorme steen bij. Als het ergens vies is, gooien mensen er snel meer afval bij. Het is al vies, het maakt niet meer uit, is dan de gedachte. Maar is het schoon, dan gooi je er ook minder snel iets bij. Bovendien voel je je schuldig als je weet wie dit straks mogen opruimen."

Prikken
De vrijwilligers bevestigen dat het werkt. Maureen van Lanen: "Ik heb op een gegeven moment bij de mensen een brief in de bus gedaan met daarin de oproep samen het zwerfafval op te ruimen. We hebben toen met achttien personen de Piekenhoef in Berghem aangepakt. Nu komen we structureel een keer in de maand bij elkaar om op te ruimen." De gemeente Oss levert graag de hulpmiddelen aan om de klus te klaren. Zo heeft Michel de Valk werkhandschoenen gekregen. Hij is actief in heel Ravenstein. "Dan trek ik mijn oude jas aan en begin ik gewoon met prikken. Soms vier uur aan één stuk." De gemeente Oss heeft van de verpakkingsindustrie een bedrage gekregen om het probleem aan te pakken. Hoeksema: "Daar zijn we dankbaar voor. De bedrijven zijn niet de vervuilers, maar kunnen zeker een bijdrage leveren door minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Klanten kunnen zelf natuurlijk ook aangeven geen tasje nodig te hebben."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant