Afbeelding

Volksuniversiteit terug naar Uden

Column 22 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

In Cuijk is Sporthal de Kwel overvallen door een ondergrondse overstroming. De gymvloer had ineens meer hobbels dan het crossterrein MCC Berghem. Stom! Als ze in Cuijk een woordenboek hadden gehad, hadden ze de ellende aan zien komen. In de Dikke van Dalen staat namelijk letterlijk: “Kwel (de; m) zie kommer. 1. Water dat wegsijpelt. 2. Van het werkwoord kwellen, lastig vallen.”
Ja, ik doe nou stoer, maar ik wist dat ook niet hoor. Ik heb namelijk een kennisachterstand. Op de lagere school kon ik heel leuk uit de hoek komen, en dat moest ook wel, want ik heb daar vaker gestaan dan menig prullenbak. De meester ging er per abuis van uit dat alles wat hij op bord schreef, via ons schrift, ook daadwerkelijk in ons hoofd terecht kwam. Onzin natuurlijk. Alleen al voor het vak rekenen had maar 65 procent van onze klas een onvoldoende. En natuurlijk zat ik bij die andere 55 procent. Ik kreeg zoveel onvoldoendes dat ik na een paar weken de tel al volledig kwijt was. Toen ik het proefwerk over decimale breuken terugkreeg, zat daar een advertentie voor “een verstandelijk minvermogende 2e assistent magazijnbediende” aan vastgeniet.

Feit is wel dat ik nu op mijn 54e met een joekel van een leerachterstand rondloop. Maar niet getreurd want binnenkort komt de Volksuniversiteit terug naar Uden, zo kon ik via kliknieuws vernemen. Geen idee waarom hij weg was, maar dat doet er nou ook niet meer toe. Hij ís er weer! En voor mij betekent dat dé kans om al die misgelopen kennis uit mijn jeugd alsnog te vergaren. Tot het zover is, zit ik nog met enkele nijpende kerstvragen. Is er misschien een lezer die me hierbij kan helpen?
Ik weet hitte zet uit en kou krimpt -ik merk dat jaarlijks tijdens mijn Nieuwjaars duik in De Kuilen bij Langenboom - maar verklaart dat ook het verschil in lengte tussen zomer- en kerstvakantie? En waren die Drie Koningen niet gewoon medewerkers van de Wehkamp omdat Maria tijdens haar zwangerschap uit verveling wat onzinnigs uit de postordercatalogus had besteld? Want goud en wierook, oké, maar wie wil nou in hemelsnaam mirre? Wat is dat trouwens? Kun je er een Cuijkse gymzaal mee droog krijgen? En de laatste vraag: Liep achter “Rudolph the rednosed reindeer”, een collega met de naam “Bob the brownnosed reindeer” … omdat-ie zo slecht kon remmen? Ja, ik vraag het maar …

Een leerzaam weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant