Afbeelding

'Theater is niet alleen doen'

Algemeen 50 keer gelezen
OSS – Theaterschool T’extpierement organiseert ook dit jaar weer een intensieve cursus zang in samenwerking met het London College of Music. Deelnemers worden een week lang gecoacht door professionals van West End London. De audities vinden op 18 en 19 januari plaats bij T’extpierement in Oss. In gesprek met initiatiefnemer Astrid Radoes.

[image=265002]

“Vijf jaar geleden bezochten we het conservatorium Guilford School of Acting. We hebben toen contact gehouden met een docent van die school. Inmiddels doceert hij aan het London College of Music. Zingen is een belangrijk onderdeel van theater. De samenwerking is een manier om het niveau van de leden van T’extpierement naar een hoger plan te tillen. Maar de cursus is eigenlijk voor iedereen die kan zingen en aan zijn zang wil werken erg interessant. Als je het wilt maken in het theater, staat dit goed op je cv”, legt Radoes uit. Aan de cursus zijn een aantal eisen verbonden. Zo moeten de deelnemers twaalf jaar of ouder zijn, Engels spreken en een week lang in mei tussen 10.00 en 18.00 uur met zang bezig zijn. “Het is niet niks, maar als je hieraan deelneemt, weet je waar je staat. Er wordt bovendien niet alleen op zang maar ook op performance gelet. De professionals van wie je training krijgt zijn dagelijks op West End met theater bezig. Theater in Engeland is niet te vergelijken met theater in Nederland. Het niveau ligt in Engeland vele malen hoger.” Voor Radoes is de samenwerking een goede manier om de voorstellingen van T’extpierement te verbeteren. “We hebben weer nieuwe voorstellingen ontwikkeld voor diverse leeftijdsgroepen die bij ons aan theater doen. Denk aan voorstellingen over Robin Hood en Hannah Arendt. Bij het maken van de voorstelling ga ik uit van de kracht van de groep, dan kun je altijd iets moois neerzetten. Ik werk niet met een vast plan, maar kijk hoe de voorstellingen zich ontwikkelen.”

Jonge leeftijd
Radoes wist al op jonge leeftijd dat ze iets met theater wilde gaan doen. “Ik vond het leuk om te zingen, mezelf te verkleden en helemaal op te gaan in een bepaalde rol. Dat is nu nog steeds zo.” Nadat ze de toneelschool had afgerond, kwam ze terecht in het onderwijs. Op een gegeven moment wilde ze haar eigen theaterschool beginnen waar zang, dans en theater samenkwamen. Nog steeds timmert ze hard aan de weg. Onder andere door het organiseren van deze zangcursus, maar ook door met leden van T’extpierement diverse uitstapjes te maken naar theaterproducenten. “Zo hebben we een keer Matzer Theaterproducties bezocht en hebben we artistiek leider Madeleine Matzer geïnterviewd over de totstandkoming van haar producties. Theater leer je niet alleen door het te doen, maar ook door goed naar andere beoefenaars te kijken en er met elkaar over te praten.”
Radoes heeft al veel voorstellingen opgezet. Waar is ze het meest trots op? “Op de jubileumvoorstelling van T’extpierement. We hadden nog nooit met driehonderd man tegelijk op het toneel gestaan. Dat was echt een enorm spektakel.” Deelnemen aan de cursus? Stuur dan een mail naar
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant