Afbeelding

"Wij zoeken dié steen, die niemand anders heeft"

Algemeen 15 keer gelezen
Lucas Schoot Natuursteen, gevestigd aan de Scheldestraat in Oss, is hét adres voor zowel
grafmonumenten als stenen maatwerk in en rondom het huis. De ruime showroom en
bijbehorende tuin geven klanten een goed beeld van alle mogelijkheden die natuursteen biedt.


[image=265054]

Het bedrijf wordt al weer enkele jaren gerund door de broers Tim en Mick Schoot. Elke steen waar ze mee werken, hebben ze zelf in een groeve, ergens in Europa, gevonden. “Wij zoeken altijd dié unieke steen die niemand anders heeft. De kleur moet mooi zijn én hij moet goed te bewerken zijn”, aldus Mick. Het is altijd belangrijk dat mensen de steen van te voren zelf zien. “Een steen kiezen uit een fotoalbum werkt niet. Je moet de steen zien, kunnen aanraken. Hoe valt het licht op de steen? Dat zijn allemaal belangrijke zaken bij het maken van de juiste keuze.” En of het nu gaat om een modern of traditioneel grafmonument, Tim en Mick Schoot maken voor iedereen een passend ontwerp. Tim: “Tegenwoordig is een combinatie van ruwe en gepolijste steen erg populair, evenals leistenen en stenen die een houtlook hebben. We hebben hier enkele voorbeelden staan, maar in feite is iedere steen uniek en maatwerk.” Mick: “Wij denken met de klant mee en doen er ook alles aan om een heel persoonlijk ontwerp te maken. Een ontwerp, waar zowel de klant als wij honderd procent achter staan. Dat is het mooie van ons vak, we kunnen er onze creativiteit in kwijt. Van elke steen kunnen wij iets moois maken. En om ons vakmanschap te behouden en dicht bij de mensen te blijven, werken we ook dagelijks mee in de werkplaats.”

[image=265053]

Ontwerp
Er zijn mensen die zelf al een idee hebben voor een grafsteen, maar er zijn ook mensen die dat totaal niet hebben. Mick: “Dan gaan we eerst met elkaar in gesprek over wat de overledene mooi vond, wat voor een persoon hij was. Al pratend komen we dan tot een ontwerp. Het is voor ons de uitdaging om datgene te ontwerpen wat de klant in zijn hoofd heeft. En er is niets mooiers om van een ruwe steen iets moois te maken.” Hij vervolgt: “Vaak bezoeken mensen meerdere keren de werkplaats om de voortgang van het proces te volgen. Soms passen we het ontwerp nog wat aan. Zo zien de mensen langzaam maar zeker dat het ontwerp van de tekening overgaat in een echt grafmonument. En de steen is pas af, als de klant er een goed gevoel bij heeft, dat de grafsteen bij de overledene past. Het moet tenslotte een plek zijn waar ze terug blijven komen om de overledene te gedenken.”

Interieur
Lucas Schoot Natuursteen is daarnaast leverancier voor bouwbedrijven in de regio Brabant. Maar ook buiten de regio weten de mensen het bedrijf te vinden. Zo heeft Schoot restauratiewerkzaamheden verricht in ondermeer Gouda, Amsterdam en Groningen. “In Amsterdam hebben we bij het IJ, bij het centraal station, een lange granieten wand opnieuw bewerkt en in Gouda een nieuwe natuurstenen brug bewerkt.” Ook particulieren weten de weg naar de werkplaats te vinden, evenals kunstenaars die met steen werken.” Tim: “Wij leveren
onder andere dorpels, vensterbanken, aanrechtbladen, vloeren en ander maatwerk voor en exterieur. Te denken valt aan interieur het bekleden van badkamers, toiletten en wanden. Voordat we tot productie overgaan laten we onze klanten eerst de marmeren platen bekijken, iedere plaat is namelijk uniek, ook al is de plaat van dezelfde soort. Ze hebben daarbij een ruime keuze uit onze platen voorraad. We kunnen wel stellen dat wij hier één van de grootste voorraden in de regio hebben.”

[image=264825]











































Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant