Afbeelding

Brakel staat stil bij 35-jarig bestaan

Zakelijk 552 keer gelezen
UDEN – Brakel in Uden maakt onder andere, heel simpel gezegd, glazen daken en ventilatiesystemen waarbij een prettig, veilig binnenklimaat heel belangrijk is, daarbij geleid door de natuur zodat duurzaamheid als vanzelfsprekend een rol speelt. Want er wordt gebruik gemaakt van gratis daglicht en frisse lucht. Dat laat zien waar het bedrijf – nu en in de toekomst - voor staat. Al 35 jaar lang.

[image=264474]

“Het is geen officieel rond jubileum, maar een moment om bij stil te staan. Zeker in deze tijd waarvoor het zeker in de bouw allemaal niet vanzelf gaat”, zegt algemeen directeur Ton van Gerwen. Het bedrijf met een omzet van 45 miljoen euro en 320 medewerkers, bestaat uit Brakel Atmos (NL), Brakel Aluminium (NL), Brakel Aero (B) en Airvent Systems (UK) en is op de Europese markt een belangrijke speler op het gebied van daglichtconstructies, ventilatie- en brandveiligheidssystemen.
Neem nou de Glazen Boerderij in Schijndel of het dak van de grote ontvangsthal van het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. “Dat hebben wij gemaakt. En dat niet alleen. In het hele Rijksmuseum hebben we 56 dakconstructies verwerkt. Prachtige klussen”, zegt Van Gerwen, die graag, gedreven en trots vertelt over zijn bedrijf. Daarbij onderstreept hij dat het succes met name te danken is aan de flexibiliteit van zijn mensen. “Mensen die meedenken, die open staan voor trends, die signaleren en er ook iets mee doen. Die samen tegen de crisis in willen gaan. Onze mensen zijn de kern. We zullen naast ervaren krachten in de toekomst ook jonge mensen met specialistische kennis nodig hebben. Daarmee kunnen we verder groeien. Want we willen dat onze naam internationaal bekender wordt.”
Het management van Brakel heeft in 2011 samen met Friesland Bank Investments (FBI) het Udense bedrijf overgenomen. Brakel is 35 jaar specialist in het vinden van oplossingen voor comfortabele, (brand)veilige leefomgevingen in allerlei gebouwtypen; van (woon)zorggebouwen, scholen, winkelcentra en stations tot en met parkeergarages en industriële gebouwen. Brakel is destijds opgericht door Jaap ter Borg en in 1996 overgegaan naar het beursgenoteerde CRH. Eind 2009 kondigde dat bedrijf aan dat de activiteiten van Brakel niet langer pasten in de strategie. Van Gerwen: We kochten onszelf terug. Na jaren van vooral managen konden we weer echt gaan ondernemen, als zelfstandige en onafhankelijke onderneming inspelen op de marktontwikkelingen. Ondernemerschap, marktgerichtheid, flexibiliteit, en continuïteit stonden weer centraal. Het bouwen op onze eigen sterkes. Daarbij maken we optimaal gebruik van wat de natuur ons gratis biedt: daglicht en frisse buitenlucht. We zoeken continue naar duurzame oplossingen. Daarom kunnen we ook prestatiegaranties geven. Daar ben ik trots op.”
Brakel is in zijn sector marktleider in Spanje, Italië en België, staat als tweede op de lijst in Oostenrijk, Engeland en is in Nederland nummer één. Buiten Europa groeit het bedrijf ook. In Europa heeft Brakel Atmos behalve in België en Engeland, geen eigen vestigingen, maar bedrijven die de producten verkopen van het Udense bedrijf. Momenteel werken er 220 werknemers in Nederland, 50 in België en 50 in Engeland. “We hebben heel veel contact met hoge scholen, leiden stagiaires op en hebben een eigen opleidingen. We proberen onze werknemers, wanneer nodig, om te scholen en vangen pieken op met flexibele oproepkrachten. We hebben een prachtige klantenkring en er is continu interactie met andere partijen in de bouwkolom zoals adviseurs, architecten en de brandweer. Dat maakt ons werk en onze projecten zo veelzijdig en boeiend.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant