Afbeelding

F-16’s verzorgen fly-by 200 jaar Nederland

Algemeen 7 keer gelezen
VOLKEL - Vanaf vliegbasis Volkel vertrekken zaterdag 30 november rond 13.00 uur drie F-16 jachtvliegtuigen om een fly-by te verzorgen boven Plein 1813 in Den Haag. Ze vliegen over dit plein waar een nationaal monument staat dat herinnert aan de omwenteling van 1813. De vliegbewegingen maken deel uit van festiviteiten rondom het evenement 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden georganiseerd door het Nationaal Comité.

[image=243790]

Van november 2013 tot oktober 2015 wordt het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden gevierd. In Den Haag vindt komende zaterdag de startbijeenkomst plaats waar defensie groots uitpakt. Tijdens deze startbijeenkomst krijgt de landing van de latere Koning Willem I op Scheveningen, dan exact 200 jaar geleden, bijzondere aandacht. Eenheden van de Marine, Landmacht en Marechaussee nemen ook deel aan de festiviteiten.
De Nederlandse staat en de krijgsmacht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom levert defensie een belangrijke bijdrage aan de landing van prins Willem Frederik. Voor de marine en luchtmacht vormt de bijdrage de afsluiting van de viering van het 525 jarig bestaan van de marine en 100 jaar militaire luchtvaart. Voor de landmacht is het de aftrap van het feestjaar dat ze 200 jaar koninklijk zijn en voor de marechaussee dat ze 200 jaar bestaan.
Tweehonderd jaar geleden kreeg Nederland zijn onafhankelijkheid terug. In de jaren 1813-1815 is het fundament gelegd voor het land dat in de 200 jaar daarna is opgebouwd: Nederland werd een Koninkrijk, met een Grondwet, een Eerste en een Tweede Kamer en een positie op het internationale toneel.

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor nadere vragen en eventuele geluidhinderklachten kan worden gebeld met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen.

[image=243792]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant