Afbeelding

Succes van vorig jaar herhalen

Algemeen 16 keer gelezen
SON EN BREUGEL – Basisschool de Regenboog heeft de lat vorig jaar hoog gelegd. Toen won de school de juryprijs tijdens de finale van de First Lego League (FLL). Die prijs willen ze graag behouden en het liefst winnen ze ook nog met de missies die de robot moet uitvoeren.

[image=264347]

Al zes weken zijn een aantal leerlingen uit groep 7 en 8 druk bezig met de voorbereidingen op de regiofinale van de FLL, die op zaterdag 14 december plaatsvindt op de Fontys Hogescholen in Eindhoven. “De FLL is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende ‘challenge’ ”, aldus de organisatie van de FLL op haar website. Dit jaar is het thema natuurrampen. Naast het programmeren van een robot waarmee tijdens de regiofinale wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, moeten de leerlingen ook een eigen onderzoek uitvoeren genaamd ‘het project’.

Waterspuit
“Van een boswachter hebben wij tips gekregen”, vertelt Dennis. “Hij vertelde ons wat hij graag zou willen in het bos.” De twee groepen van de Regenboog hebben aan de hand daarvan hun ‘project’ gemaakt. “Wij maken een lantaarnpaal waar water uit komt spuiten wanneer de temperatuur rondom de paal enorm stijgt”, vertelt Imke enthousiast. “Dan is er dus brand en dan gaat er ook een alarm af in de lantaarnpaal.” “Wij maken ongeveer hetzelfde”, vult Margot aan. Zij zit in de andere groep. “Bij ons komt er geen water uit de lantaarnpaal, maar uit de elektriciteitskabels- en torens.”

Missies
Een aantal jongens zijn druk bezig met het programmeren van de robot. “Het is weer een hele andere baan dan vorig jaar en ook weer andere missies, dus we moeten helemaal opnieuw beginnen”, aldus een van hen. De leerlingen hebben tijdens de finale drie minuten de tijd om ongeveer twaalf missies uit te voeren. “We gaan voor zes missies waarvan we weten dat we die goed kunnen uitvoeren.” De leerlingen hebben wel geleerd van vorig jaar. Toen wilde de robot in de eerste twee rondes geen missie uitvoeren. Dit door het andere licht dat werd gebruikt ten opzichte van het licht waarmee er geoefend was op school. “Daar maken we geen fouten meer in”, zeggen de jongens vastberaden. Tot en met zaterdag 14 december hebben ze de tijd om alles in orde te maken, dan vindt de regiofinale plaats op de Fontys Hogescholen, Gebouw R1, Campus Rachelsmolen in Eindhoven vanaf 10.00 uur. Iedereen is dan welkom om de teams van Basisschool de Regenboog te komen aanmoedigen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant