Afbeelding

‘JSF doet alle toestellen verbleken’

Algemeen 22 keer gelezen
VOLKEL - Majoor Laurens Jan Vijge zit nu nog in de schoolbank en in de simulator op Eglin Air Force Base in Florida, maar hoopt nog voor kerst zijn eerste solovlucht te maken met de F-35 zoals de JSF bij de luchtmacht genoemd wordt.

[image=264319]

Zenuwachtig is Laurens Jan Vijge niet. "Zo'n 50 Amerikaanse vliegers gingen mij voor en ze zeggen dat ze dankzij de realistische simulator van de Lightning nog nooit zo goed voorbereid op pad zijn gegaan. Het liefst had ik gisteren al in het toestel gevlogen, maar dat was niet haalbaar. Ik heb wel altijd vertrouwen gehad in de goede afloop van de debatten rond de aanschaf. Het personeel is nu in opleiding en volgend jaar wordt een fantastisch jaar. Ik kijk niet om maar ben volop bezig met de toekomst."

Bezoek
Minister Hennis-Plasschaert bracht gisteren een kort bezoek aan het Nederlandse detachement dat daar wordt opgeleid op de F-35 Lightning II. "Ik ben blij dat de beslissing over de aanschaf van de F-35 is gevallen. Geen onzekerheid meer voor de militairen hier en je ziet de opluchting bij hen. Ze kunnen vol aan de slag."
Zij sprak niet alleen met de eerste Nederlandse vlieger die op het nieuwe jachtvliegtuig wordt opgeleid, majoor Laurens Jan Vijge, maar ook met het technisch- en onderhoudspersoneel dat in opleiding is. In de hangaar van 58th Fighter Squadron poseerde zij vol trots met het luchtmachtpersoneel bij de F002, de tweede Nederlandse F-35 die ze eerder dit jaar in de fabriek van Lockheed Martin bekeek.
"Dit project heeft mijn warme belangstelling", zei ze lachend. "Een mooi moment, want we staan hier bij het perfecte toestel en het wordt in de toekomst door de internationale samenwerking alleen maar beter."
En dat is iets dat commandant luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger alleen maar kan beamen. "Hiermee zijn we als luchtmacht weer toekomstbestendig. Ik word het meest blij van de reacties van het personeel dat wordt opgeleid en er mee mag werken. Deze grijze driewieler is mooi, maar doet niets zonder de juiste mensen. Tegen sceptici zou ik zeggen: kom kijken. Hier staat het vliegtuig dat tot elke missie in staat is en alle andere toestellen doet verbleken."

[image=264320]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant