Afbeelding

Menuet: nieuwe uitgeverij voor kinderboeken

Kunst en cultuur 58 keer gelezen
BOXMEER / CUIJK – In een tijd waarin grote uitgevers omvallen of drastisch moeten snijden in eigen vlees om het hoofd boven water te houden, lijkt het beginnen van een nieuwe uitgeverij voor boeken meer dan een gedurfde stap. En toch presenteren vier auteurs met veel elan en vertrouwen vandaag Menuet, een coöperatieve uitgeverij van kinderboeken.

De introductie gebeurt niet in een chique hotel ergens in de Amsterdamse Grachtengordel, maar op de Cuijkse basisschool ’t Startblok, in het hart van de doelgroep van de uitgeverij Menuet (van peuter tot puber). Thuisbasis is de Boxmeerse werkkamer van kinderboekenschrijver en performer Gerard Sonnemans. ”We roeien misschien tegen de stroom in, maar onze kracht is dat we het heft in eigen handen nemen.”

[image=263356]

Coöperatie
Met zijn collega-kinderboekenschrijvers Theo Engelen, Wilma Degeling en Anneriek van Heugten is Gerard Sonnemans (54) oprichter en lid van de schrijverscoöperatie, welke ook is opgezet uit onvrede over de handelswijze van de bestaande uitgeverijen. “Drie jaar geleden heb ik samen met een aantal collega’s het idee opgevat. Vorig jaar hebben we het in deze vorm gegoten en nu is het zover”, zegteen trotse gangmaker Sonnemans die met ‘Miny zoekt een thuis’ en ‘Jelle en de leeuw’ meteen twee boeken via Menuet uitgeeft.
“Een heel sympathieke ondernemingsvorm als je een links hart hebt”, zo omschrijft collega-schrijver Theo Engelen (63) uit Cuijk de coöperatie waarvan hij de eerste voorzitter is aan. “Winst maken is mooi meegenomen, maar niet de eerste doelstelling.” De coöperatie staat open voor nieuwe leden. “Als je als schrijver mee wilt doen, dan moet je lid worden”, zegt Sonnemans. Het heeft ook een kostenaspect. “Door jezelf in te kopen financier je je eigen boek”, legt Engelen uit. Er is wel een ballotage. “Als iemand zich meldt, zal hij of zij wel aan de kwaliteitseisen moeten voldoen.”
Theo Engelen, professor Historische Demografie aan de Universiteit van Nijmegen, is schrijver van populaire boeken voor pubers. Net als Sonnemans, die ruim 20 kinderboeken op zijn naam heeft staan, mag hij met een oeuvre van 15 kinderboeken tot ervaringsdeskundige met uitgevers worden gerekend. ‘Schimmen uit het verleden’ is zijn eerste boek dat via Menuet op de markt komt.

Ambities
De vier schrijvers willen Menuet (letterlijk: een Franse dans uit de baroktijd) met sterke boeken in de markt zetten en zo een positie verwerven in het rijtje van landelijke boekenuitgevers. “Ja, we moeten ook aan branding doen. Menuet moet een naam worden. Wat mij betreft ook een trendsetter”, zegt Sonnemans. En elke uitgave moet een ‘kwaliteitsstempel’ dragen. “De lezer moet denken: als Menuet het heeft uitgegeven, kan ik het zo kopen.”
Om over pakweg vijf jaar toonaangevend te zijn, dat is Engelen wat al te ambitieus. “Maar het moet dan wel zo ver zijn dat iedereen die met kinderboeken bezig is, ons kent.” Een bevestiging zou het zijn als recensenten van landelijke kranten uitgaven van Menuet onder de loep nemen.
Menuet moet voor kwaliteit staan, maar dan wel met low budget. Een duur pand ontbreekt, veel taken worden in eigen hand gehouden (voorbereiding, opmaak, distributie) en de drukkosten zijn slim gereduceerd. “Het is niet alleen boeken maken. Dit avontuur heeft veel aspecten”, zegt Gerard. Samen met Wilma Degeling (56) neemt hij deze taken voor zijn rekening. “Het investeringsvermogen is laag, maar het is wel een enorme investering in tijd.” Overigens markeert ook Degeling de start van de uitgeverij met een nieuw boek: ‘Piepende remmen en klimmende apen’.

Presentatie
Menuet wordt vandaag – dinsdag – ten doop gehouden op basisschool ‘t Startblok in Cuijk. Niet toevallig want Theo’s echtgenote Lily is daar cultuurcoördinator.“Wij willen onze lezers bereiken en die vinden we op scholen”, zegt Engelen. Samen met Sonnemans en Degeling maakt hij daarom een rondgang langs de klassen, waar ze hun nieuwste boeken presenteren en na de schooltijd is er een receptie. Voor meer informatie: www.uitgeverijmenuet.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant