Afbeelding

De Eendracht gaat naar Shanghai

Muziek 10 keer gelezen
UDEN – Harmonie de Eendracht staat al ruim een eeuw lang middenin de Udense gemeenschap, maar aan het einde van dit jaar gaat het muziekkorps op reis voor een tiental dagen. Nou ja, korps of harmonie zijn benamingen die niet meer van toepassing zijn, vindt voorzitter Gerard van Osch. De muziekvereniging vertrekt tweede kerstdag voor tien dagen naar Shanghai voor een concertreeks. Dat kan gezien worden als het begin van De Eendracht nieuwe stijl, want die gaat moderniseren.

[image=263200]

Het harmonie-orkest van De Eendracht gaf begin oktober in De Pul in Uden een try-out benefietconcert samen met de Heineken Fanfare en de Oudenbossche Harmonie om de kosten van de Chinareis wat te drukken. “We hebben zelfs enkele Chinese nummers ingestudeerd. Op 24 november geven we een tweede try-out vanaf 11.00 uur in Eigen Herd. De toegang is gratis, zodat iedereen kan horen wat het wordt en op 19 januari sluiten we onze reis af in Markant. Daar is de entree drie euro inclusief een consumptiebon, dus eigenlijk is dat ook gratis. Dit is wat we willen. Meer naar buiten treden, onder de mensen zijn, laten horen hoeveel kwaliteit we in huis hebben”, legt Van Osch uit die zegt dat ook via Social Media meer aandacht wordt gevraagd. Hij is Jan Paalman in maart dit jaar opgevolgd als voorzitter.

Toekomst
De Eendracht is opgericht in 1898 als fanfare en is door de jaren uitgegroeid tot een harmonieorkest, slagwerkgroep en een opleidingsorkest. Regelmatig verzorgt de harmonie een optreden bij belangrijke gebeurtenissen, feestelijkheden en jubilea, de intocht van Sinterklaas, Koningsdag en dodenherdenking op 4 mei. “We worden nog steeds gevraagd voor serenades, maar minder. Onlangs hebben we samen met de jongere en oudere leden in de Klankkelder onze toekomst besproken. De jeugd is niet meer tevreden te houden op de manier zoals het nu gaat. Die wil een andere uitstraling en meer verschillende stijlen spelen. Als we zo door blijven gaan, is het over tien jaar over. Dat zou heel erg jammer zijn want we hebben de achterliggende periode kwaliteit afgeleverd en nu nog in huis. Er zijn verschillende leden die conservatorium hebben gehaald of daarvoor nu studeren. We spelen jazz, bigband, klassiek en de traditionele harmoniemuziek. We hebben een professionele opleiding. Daar moeten we mee naar buiten. Met sponsor -en wijkconcerten, Nieuwjaarsconcerten bijvoorbeeld.

Uitlaatklep
Ging vroeger het lidmaatschap van de harmonie vaak van vader op zoon, tegenwoordig laat het ledenbestand een doorsnee van de maatschappij zien. “Voor mensen die ons voor het eerst horen gaat er een wereld open. En voor ons is het een prachtige hobby, een uitlaatklep en bijna altijd feest.”
Tijdens de muzikale uitwisseling in China geeft De Eendracht vijf concerten. “Er wordt al twee jaar naar toe gewerkt. Negen leden van buiten gaan mee om het orkest compleet te maken i.v.m. afzeggingen huidige leden. Het is duur om 55 man met al die instrumenten naar China te vliegen. We gaan vanuit Frankfurt omdat we dan meer gewicht mogen meenemen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant