Afbeelding

‘Het oudste wat ooit in Uden gevonden is’

Centrum 45 keer gelezen
UDEN – “Het oudste wat ooit in Uden gevonden is”, weet Ton Bernhards en hij toont een pijlpunt uit de vroege steentijd. Gevonden begin oktober net naast het paadje bij de Petruskerk, maar door mensen zesduizend jaar geleden gemaakt.

[image=263186]

“Zeker niet!”, antwoordt Ton Bernhards op de vraag of het niet gewoon een stukje lei is dat van de kerk is afgevallen. De bevestiging dat zijn vondst een pijlpunt uit de steentijd, komt van de Rijksarcheoloog. Er zijn meer van dergelijke pijlpunten gevonden en ze horen bij de zogenaamde Michelsbergcultuur, zeg maar de eerste mensen die van het jagen overstapten op boeren rond vierduizend jaar voor Christus, net na de ijstijd, toen Engeland nog vastzat aan het vasteland.
“Twintig centimeter naast het klinkerpaadje, het doorsteekje bij de Petruskerk”, vertelt Ton. Hij wandelde eerst een paar meter verder tot hij zich realiseerde dat hij iets aparts had gezien. Een steen die half in de grond zat. “Hij had iets, maar als de zon er niet vol op had gestaan en de schittering niet was teruggekomen, dan was het gewoon een steentje geweest waar ik zo aan voorbij was gelopen.”
Ton Bernhards is lid van de heemkundekring en had al eens pijlpunten in een museum gezien. “Ik wist daarom meteen: dit zijn geen natuurlijk bewerkingssporen. Dit moest een menselijke bewerking zijn.”
In de pijlpunt zit geen gaatje voor het stokje. “Het houtje werd gespleten en in pek gedoopt, over de punt geschoven en met touwachtig gras strak gebonden. Wat vogelveertjes eraan voor de stabiliteit, maar deze pijl heeft geen doel getroffen, want dan zou de punt er af zijn. Deze is helemaal gaaf. Deze is ergens in het struweel gekomen.”

Vuursteen
De pijl is van vuursteen gemaakt en dat was veel waard in de ruilhandel van toen, weet Ton. “Dit was ‘top of the bill’ wat wapentechnologie betreft. Er werd uren gezocht om zo’n pijl terug te vinden.”
Hoe de pijl in Uden terecht is gekomen, blijft voor altijd de vraag. “Zo noordelijk is nog nooit zo’n pijlpunt gevonden. Misschien waren het zwervende jagers die in het hoogseizoen wat verder van hun kampement afgingen en met het wild meetrokken.”

Oudste
Een bijl uit 3000 voor Christus was tot nu het oudste voorwerp dat in de kern Uden gevonden is. Dat is nu dus officieel de pijlpunt, maar of de pijl ook in Uden is afgeschoten? Minder romantisch, maar ook reëel is dat de pijlpunt tussen het grind zat dat van ver is aangevoerd voor de aanleg van bijvoorbeeld het kerkpad. “Om meer te weten, zou je eigenlijk een hectare moeten afgraven en uitzeven.”

[image=263187]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant