Afbeelding

Remembrance Day, klein én indrukwekkend

Opmerkelijk 46 keer gelezen
UDEN – Een handjevol mensen, een gedicht, een kleine krans, een minuut stilte en het leggen van ‘poppies’ bij enkele oorlogsgraven, dat was de eerste Remembrance Day in Uden. Voor het eerst werd zondag stilgestaan bij deze ‘4 mei’ van de Britten.

[image=262586]

Hoe klein ook, indrukwekkend was de herdenking wel, want elke gesneuvelde soldaat op het kerkhof heeft zijn eigen verhaal. “Dat willen we aan de vergetelheid ontrukken”, sprak oud-burgemeester Koen Hehenkamp die tegenwoordig voorzitter is van de Stichting Oorlogskerkhof. De spil is natuurlijk nog steeds Toon Verbakel, volgens Hehenkamp een ‘ankerpunt in de samenleving’, want hij weet alle verhalen van de gesneuvelde te vertellen.
Over de sergeant Macy, de piloot die als enige van zijn vliegtuig de crash overleefde en zich daar altijd schuldig over voelde. “De piloot sprong in de regel als laatste in de regel en overleefde het niet”, vertelt Toon Verbakel. “Begin jaren 90 is overleden en toen trof de familie in zijn binnenzak de foto van de crew. Hij had er nooit iets van willen vertellen, maar toen besefte de familie wat voor impact dat gehad moet hebben. Als enige overgebleven van zijn crew.”
De vijf gesneuvelde crewleden liggen naast elkaar in Uden en kregen een kruis van ‘poppies’. “Het symbool van herdenken is in de Gemenebest-landen de poppy”, weet Toon. “Een Canadese legerarts werkte in de eerste wereldoorlog in België en als hij naar buiten keek, zag hij een vlakte vol met witte kruizen. Tussen de kruisen groeide de klaproos. ‘In Flanders fields the poppies blow, between the crosses, row on row.’ Dat gedicht ging heel de wereld rond.”
Remembrance Day stamt ook uit de eerste wereldoorlog, want op 11 november 1918 eindigde die oorlog. Elk jaar op 11 november herdenken de Britten de gesneuvelden van de eerste wereldoorlog, maar ook die van de latere oorlogen.
In Uden werd op 4 mei de dodenherdenking altijd op het oorlogskerkhof gevierd, maar sinds enkele jaren gebeurt dat bij het nieuwe monument naast het kerkhof. “Onze 4 mei was op het kerkhof, maar het was de herdenking van de Nederlandse burgers en militairen die omgekomen zijn. We herdachten dan ook de Britten die hier lagen, maar in feite had het niks met elkaar te maken. Het zijn twee totaal verschillende herdenkingsmomenten. De 4 mei is in Uden in een ander licht gekomen. Dus waarom zouden we dan toch niet afzonderlijk, kort aandacht besteden aan deze militairen, die gesneuveld zijn voor onze vrijheid.”

[image=262582]

[image=262583]

[image=262584]

[image=262585]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant