Afbeelding

'Het is waanzinnig intens en bijzonder'

Kunst en cultuur 19 keer gelezen
VEGHEL – ‘Kijk even of die saus goed ligt’, zegt één van de cursisten. In het lokaal van MIK Pieter Brueghel zijn de deelnemers van de workshops voor de theatervoorstelling ‘Doolhof’, de volgorde van de voorstelling aan het bepalen. Op de velletjes papier staan termen als: moment Kees, sleutels, coma, doolhof III, terug bij af, dans, ik ben er niet.

[image=262551]

De voorstelling komt tot stand doordat de veertien deelnemers 'iets' maken vanuit de eigen ervaring met dementie. Dat kan zijn een sketch, een dans of een lied. De deelnemers zijn mantelzorgers, familieleden en dementerenden. Doolhof komt tot stand onder leiding van cabaratière Kiki Schippers. “Het is waanzinnig intens en bijzonder”, vertelt ze. José de Boer van Alzheimer Nederland afdeling Uden-Veghel: “Het doel is om dementie uit de taboesfeer te halen. Er is een beeldvorming dat mensen met dementie in verpleeghuizen zitten en dat is toch een verkeerd beeld. Dementie betekent niet meteen het einde. In de voorstelling creëren we een beleving van dementie van binnenuit.”
De voorstelling wordt in theater de Blauwe Kei gespeeld in een bijzondere setting, het publiek zit niet met het gezicht naar het podium en overal wordt gespeeld en gebeurt er van alles. Met behulp van schermen en het gebruik van licht wordt er verwarring bij het publiek geschept. Kaartjes voor de voorstellingen op zaterdag 14 december en zondag 15 december zijn voor € 4,50 per stuk te koop via www.deblauwekei.nl. (foto's: Margot van Kleef)

[image=262552]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant