Afbeelding

Organist Adriaan de Mol neemt afscheid

Muziek 74 keer gelezen
SON EN BREUGEL – Adriaan de Mol, organist van de Sint Genovevakerk in Breugel, neemt op zondag 24 november afscheid door voor de laatste keer het kerkkoor op de orgel te begeleiden. Hij neemt dan afscheid na een periode van bijna 25 jaar trouwe dienst als organist.

[image=262538]

Het leven van Adriaan de Mol is voor een groot deel bepaald door orgelmuziek. Lang geleden toen hij nog op de lagere school zat in de Achterhoek is dat begonnen met pianoles. Later ging hij ook op het orgel spelen en verzorgde hij op jonge leeftijd al de diensten mee in de protestantse kerken ter plaatse. Toen hij later in Son kwam wonen we hij organist in de parochiekerk van Son. Bijna 25 jaar geleden stonden pastoor Claes en Gerrit Rooijakkers bij hem op de stoep. Daar kwam het al gauw tot de vraag of Adriaan ook organist in Breugel wilde worden. Het voelde goed en hij stemde toe. Hij had bepaalde ideeën over de begeleiding van een kerkkoor en die bleken in Breugel in de praktijk gebracht te worden. Een dirigent moet rekening houden met de stemmen die hij ter beschikking heeft en het moet klikken met de organist. “Met deze insteek hebben Gerrit en Adriaan in de loop der jaren met het kerkkoor een prima niveau bereikt. Het koor zingt vrijwel iedere week een andere mis”, aldus het Breugels kerkbestuur.

Onderscheiding
Daarnaast was hij twintig jaar voorzitter van de Stichting Vrienden van de Beiaard en helpt hij mensen bij het inrichten van hun computer. Dit alles is niet ongemerkt gebleven en Adriaan mocht een pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ ontvangen en hij werd ook benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Nu heeft hij besloten te stoppen als organist, omdat zijn handen niet meer precies doen wat hij wil. Het is een moeilijke beslissing, maar hij gaat altijd voor kwaliteit en dat wordt een probleem.”

Afscheid
Iedereen is van harte uitgenodigd om het Hoogfeest van Christus Koning, tevens afsluiting van het kerkelijk jaar, op zondag 24 november om 09.30 uur mee te vieren. Na afloop van deze Eucharistieviering is er gelegenheid om Adriaan in den Bauw de hand te schudden onder het genot van een kopje koffie of thee met gebak. “Daarna drinken we met elkaar nog een drankje met een hapje.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant