Afbeelding

Raad Uden akkoord met sloop Rode School

Politiek 236 keer gelezen
UDEN – De leiding van het Uden College sector havo-vwo kan een bouwplan gaan maken. De gemeenteraad keurde donderdagavond tijdens de behandeling van de gemeentebegroting 2014 het voorstel goed om 7,5 miljoen beschikbaar te stellen voor vervangende nieuwbouw van de ´Rode school´aan Schepenhoek. Alleen de SP was tegen. Die eiste eerst een goed onderzoek naar mogelijkheden en kosten van een duurzame renovatie van het schoolgebouw.

[image=262280]

De Rode School was ook letterlijk de rode draad gedurende de zes uur durende behandeling van de begroting. Dit voorstel sprong er dan ook uit, gezien de tijden van bezuinigingen en inkrimpingen. Maar de goedkeuring kwam niet zonder slag of stoot. Niet alleen de SP, maar alle andere fracties behalve VVD-Leefbaar Uden en Jong Uden hadden er vragen over. Ze wilden ook weten waarom renovatie bij voorbaat was uitgesloten, waarom er geen financiële onderbouwing was en waarom het gebouw onderwijskundig niet meer geschikt zou zijn.

Rood
De SP had advies gevraagd van een architect en die stelde dat het helemaal nog niet zo´n slecht gebouw is. Ramona Sour van Jong Uden wist wel beter. `Ik heb er zelf gezeten, evenals mijn fractiegenoten. De school heeft een slecht binnenklimaat en na enkele jaren komt de kleur rood je neus uit.` Groot pluspunt van nieuwbouw is volgens Jong Uden en de VVD/Leefbaar Uden dat er extra sportzalen in komen, zodat er een einde aan krapte komt van sportruimte voor verenigingen. Toen Robert van den Berg de SP hoorde zeggen dat het zonde is om zo´n markant gebouw te slopen reageerde hij fel: `We kunnen toch geen gebouw in stand houden omdat het een markant gebouw is.`Ook de opmerking van de SP dat nieuwbouw nooit zo ruim van opzet zal worden als de huidige school, vond geen gehoor.

Bouwheer
Wethouder Thijs Vonk merkte op dat het besef van de urgentie om in ieder geval iets te doen tussen de oren zit van de raadsleden. Hij zei dat het in deze fase van de procedure niet nodig is om al een kant en klaar plan te hebben. `Het Udens College is bouwheer en die moet eerst financiën hebben om een plan te maken.` Vonk vond dat alles zorgvuldig is afgewogen en dat renovatie uiteindelijk bijna net zo duur zal zijn. Het Udens College draagt zelf een miljoen bij aan de nieuwbouw.

Onderbouwing
Het CDA had al een amendement klaar met het voorstel om nieuwbouw nog niet accorderen, maar wel al geld te reserveren. Dat kon dus niet, aldus Vonk, want zonder geld kan het UC geen plan maken. Vervolgens werd het amendement aangepast. Toch akkoord met nieuwbouw en de opdracht voor burgemeester en wethouders om met een visie, plan en financiële onderbouwing terug te komen bij de raad. Uiteindelijk werd na lang wikken en wegen dit amendement gesteund door de meerderheid. Daarmee werd het historische besluit genomen over de sloop van het opvallende rode schoolgebouw.

[image=262281]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant