Afbeelding

Nieuwe naam voor Veghels Slokdarmfestival

Column 22 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Ergens in Nederland loopt een meisje rond met de naam Yvette Kip. Dat moet een grapje van haar ouders zijn geweest, denk je nou misschien. Net zoals bij Anna Nas, Klaartje Komen en Conny Veren. Of het alleen maar lollig is bedoeld door de ouders, betwijfel ik echter. Nee, ik denk dat pappa en mamma dachten: “We willen een bijzonder kind, iemand die ze niet licht zullen vergeten … kom verzin ’s wat!” En zo is het waarschijnlijk ook gegaan bij het Slokdarmfestival. Ergens in het najaar van 2003 zaten enkele vooraanstaande Veghelaren bij elkaar om een naam te verzinnen voor hun nieuwe culturele zomer-evenement. En die moest natuurlijk iets te maken hebben met het imago van Veghel als voedingsstad. Na het zoveelste glas Meijerij’s kruidenbitter riep iemand “Slokdarmfestival” en de hele club bulderde het uit. Die naam verzin je niet!? En sterker nog, die vergeet je ook niet!

De trouwe lezer weet dat ik een voorliefde heb voor bijzonder taalgebruik. Dit is mijn 330e column in dit weekblad en in ruim de helft van deze stukskes ben ik op zoek gegaan naar de oorsprong van een uitdrukking of woord. “Vrijgezel” (je weet wel, hij die zijn seksleven in eigen hand houdt) kwam van “vrij gezellig”. Lag voor de hand. Het meervoud van “brandwond” bleek “barbecue”, en de eerste “mammogram” werd waarschijnlijk door de postbode thuis bezorgd. In Groenland duurt de poolnacht 3 maanden. Snap je nou waarom de Eskimovrouwen 200 woorden hebben voor NEE? En ik ben er ook achter gekomen dat Eyjafjallajökull, die vulkaan, in het IJslands dialect “oei, terwijl ik een naam moest verzinnen ben ik op mijn toetsenbord in slaap gevallen, sorry” betekent. Maar hoe belachelijk dat laatste ook klinkt, je hoeft die naam maar één keer te horen en hij blijft je voor altijd bij. Zo werkt dat met taal.

In Veghel snappen ze dat niet. Artistiek directeur van het Slokdarmfestival Jan van Hoof wil in januari met een nieuwe naam komen want hij moet buiten Brabant steeds uitleggen wat die naam betekent. Nou en? Dat is toch alleen maar goed. Krijgt Jan nog even extra de tijd om reclame te maken voor die frappante mix van cultuur en lekker smullen. Maar nee, Jan wil ervan af. Onbegrijpelijk dom. Denk je dat Robin Hoedjes zijn naam wil veranderen? Of Bennie Dood? Nee, die zijn Dick Tevreden!

Een voornaam weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant