Afbeelding

Grenspalen tussen ‘buurlanden’ Cuijk en Kessel

Kunst en cultuur 124 keer gelezen
GEIJSTEREN – Historisch verankerde grenzen, hoe grillig die ook in het land zijn getekend, kunnen maar het beste worden gerespecteerd. Dat geldt zeker ook voor de meer dan 800 jaar oude grenslijn tussen het Land van Cuijk en het Land van Kessel.

De werkgroep grenspalen heeft er zelfs een schepje bovenop gedaan met de ontwikkeling van een toeristische markering via twaalf grenspalen op hun eeuwenoude standplaats. Zaterdag werd deze 15 km lange route tussen de Wilbertsputpaal en de Vredepaal in aanwezigheid van een honderdtal aanwezigen bij de Willibrorduskapel te Geijsteren officieel geopend.

[image=262074]

De oude grens was vaak voorwerp van discussie, conflicten en zelfs oorlog. Dat werd ook tijdens de opening van het traject handig gebruikt in een vermakelijk theaterstuk. Gauwdief Hannes (Henk Deters) had een zilveren kruisbeeld ontvreemd uit de Willibrorduskapel en werd in een klopjacht, met hulp van strijdbare leden van het plaatselijk gilde voorgeleid voor de Schout (Frans van de Pas). De galg stond opgesteld op het voorterrein van de kapel en de dodenmars werd al gespeeld. “Het lijkt me vandaag een prachtige dag om gehangen te worden”, sprak de Schout glunderend tot de dief. Hannes, opgebracht voor het altaar in de kapel, wees in zijn doodstrijd op zijn rechten. “Ik ben gevangen op het grondgebied van Kessel, u wilt mij hangen op grond van het Land van Cuijk. Dat is tegen alle wetten.” Hij had een punt. “Dit vraagt om bestuurlijk overleg”, sprak de van zijn stuk gebrachte Schout. Hij legde het verdict in de handen van enkele notabelen. Koortsachtig en bovenal doortastend overleg volgde tussen de wethouders Lucien Peeters (Venray), Erik Ronnes (Boxmeer) en Wouter Bollen (Sint Anthonis), niet toevallig vertegenwoordigers van de gemeenten die grenzen aan de twaalf grenspalen. Ze gaven de gauwdief het voordeel van de twijfel, waarna ze eendrachtig onder opzwepend tromgeroffel de Wilbertsputpaal onthulden. Wethouder Peeters sprak zijn complimenten uit naar de theatermakers en prees de initiatiefnemers van het project. “Ik heb nog getracht om de grenspalen wat op te schuiven, maar we houden het maar zo”, sprak hij met respect voor de historische grens.

[image=262075]

Participatie
Bernard Ploegmakers, amateurhistoricus en voorzitter van de projectgroep ‘Herstel grenspalen’, vervolgde met een heldere uiteenzetting over het project dat in vijf jaar tijd zijn beslag heeft gekregen. De historische data werden uit de mouw geschud en ja, hij memoreerde er ook aan dat het hier door de eeuwen heen “heeft geregend aan grensconflicten”. Maar de grens bleef overeind en die is nu gemarkeerd met twaalf 500 kg zware en 2 meter lange spitspuntige palen van bikkelhard Henegouws hardsteen.
De realisering van het project noemde hij een schoolvoorbeeld voor de in de jongste troonrede genoemde ‘Participatiemaatschappij’. Spectaculair gereduceerd waren de kosten, die te danken zijn aan de zelfwerkzaamheid van zijn werkgroep. “Voor de plaatsing van zes nieuwe palen werd in 2008 een bedrag begroot van 203.000 euro, nu hebben we voor een bedrag van 16.000 euro twaalf palen met informatieborden staan, ligt er een brugje om over het kanaal bij de Vredepaal te komen, is een fiets- en wandelfolder afgerond en komen er lesbrieven aan voor scholen in de regio.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant