Afbeelding

Soldaatje spelen

Column 51 keer gelezen
Columnist Hans Tervoort is een prototype Bosschenaar: grôte bek, klein hartje, bedenkt concepten voor reclames, is docent Nederlands, organiseert ludieke evenementen, zingt als L.Vis, danst met de Dansmari’s, zingt en schrijft bij de Foe Jong Bende, houdt van een biertje, van zijn vriendin Irene en van zijn kinderen Nadine, Jasmijn en Kees. Reacties op deze column mogen naar .

[image=224619]

Op 27 oktober 1944 werd Den Bosch bevrijd. Ieder najaar verschijnt dit in de lokale kranten en ook ieder jaar worden er ‘Liberators’ naar hier gehaald zodat zij voor de negenzestigste keer kunnen worden toegejuicht. Ok, het is allemaal wat lang geleden maar zonder die mannen van de 53rd Welsh Division had ik nu misschien deze column in het Duits moeten schrijven....


Jarenlang heeft Luc van Gent zich bezig gehouden met de bevrijding. Hij scheen er echt alles over te weten, waar elke geallieerde stond, hoe iedere geallieerde heette, wat ze ‘s morgens gegeten hadden, waar de Duitsers woonden, wat het lievelingseten van Heinrich was, kortom alles. In de zomer is Luc overleden en bedacht Jan de Wit, chef kabinetzaken bij de gemeente, om de bevrijding van Sluis 0 eens compleet na te spelen als eerbetoon aan Luc. En als iemand bij de gemeente iets wil, worden er direct de juiste vergunningen tevoorschijn getoverd dus binnen no-time was dit geregeld.

Daarom liepen er afgelopen zondag honderden verklede mannen door de stad om tegen 15.00 uur Den Bosch te gaan bevrijden. Stoer, met houten geweren en medailles van de Wibra, probeerden ze indruk te maken op het winkelend publiek. Misschien mochten ze vroeger geen soldaatje spelen van hun hippie-ouders? Ik moet dan altijd denken aan line-dancers met hoeden en klappertjespistolen van wie ik ook vermoed dat ze nooit cowboytje mochten spelen.

Wat me wel opviel was dat veel donkere jongens Duitsertje moesten spelen... kregen zij
de Zwarte Piet toegespeeld? Wel weer een discussie waard denk ik...
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant