Afbeelding

Uden Zuid wordt spookachtig

Column 180 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Als geld de bron van al het kwaad is, waarom collecteert de kerk het dan? Zijn er ook bijgelovige mensen die hun 13e maand salaris weigeren. En wat is het verschil tussen een Jehova Getuige en een magnetron? Nou, een magnetron stopt als het deurtje opengaat.
Ja, op die laatste zal ik wel weer een hele stapel post ontvangen. Kan me niks schelen. Als ik zo’n pieker- en peinsbui heb, is daar toch niks tegen te beginnen. Het moet er gewoon uit. Ik denk zelf dat het komt door die razend snel naderende donkere dagen. Wintertijd. Maar zo somber is dat niet, besef ik nu, want vanaf zaterdag aanstaande zal mijn autoradio weer tot eind maart 2014 de juiste tijd aangeven. Da’s best leuk … maar ook vreemd. Omdat ik 6 maanden terug vergat de klok vooruit te zetten, leefde ik het afgelopen half jaar dus precies een uur in het verleden. Daarom sukkelde ik dus overal achteraan. Anouk achtste op het Eurovisiesongfestival, FC Oss kansloos onderuit tegen de Graafschap, die woningbrand in Oijen, afgelopen dinsdag, ik hoorde het allemaal pas een uur later … als laatste.
Fijn-shit-vreemd-leuk, zo draai ik, al piekerend, constant cirkeltjes in mijn kop. Net heb ik nog een lijstje gemaakt van dingen die ik zeker nog wil doen in mijn leven. Bovenaan staat: “deze lijst afmaken”. Verder ben ik nog niet gekomen.

Deze zaterdag is het ook weer Halloween. Dat is een soort Amerikaans carnaval maar dan met een macaber tintje, want de meeste mensen verkleden zich dan als lijk. Ook in Uden Zuid stikt het zaterdag van de overledenen, zo las ik. Ik word daar niet vrolijk van. Nee, al die skeletten vormen toch totaal geen voedingsbodem voor een lekker feestje. Kijk maar naar die leilindes langs de begraafplaats aan de Udense Bronkhorstsingel. Onderzoek heeft uitgewezen dat die niet groeien vanwege een slechte ondergrond. Zegt genoeg, lijkt me.

Tot slot nog enkele andere diepzinnige overpeinzingen: Als God inderdaad alles om ons heen gemaakt heeft, waar in China woont-ie dan? Wat is de snelheid van het donker? En hoe kunnen mensen zeggen dat het geloof heeft afgedaan? Er waren van de week ruim 60.000 mensen die geloofden dat een concertbezoek aan Anouk in het Gelredome ook werkelijk 65 euro waard was!? En ze kwam niet eens opdagen! Dat geloof je toch niet!

Een ongelofelijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant