Afbeelding

Ogen uitsteken en onthoofding bij Udense gilde

Opmerkelijk 30 keer gelezen
UDEN - De kinderen van groep 7 van Jan Bluyssen veren op als Jan van der Avoort zijn vendel door de klas zwaait. Oeps, dat was iets te enthousiast van Jan en de volgende zwaai doet hij straks wel buiten, zie je hem denken. De vendelzwaaier is helemaal blij geworden van de kinderen van meneer Walter die erg geïnteresseerd zijn in het gilde. En óf ze al weten wat het gilde is: ‘Een groep mensen’, ja dat klopt een verder ‘van hetzelfde beroep’.

[image=260724]

Jan knikt en vertelt dat de gildes vroeger ‘kleine legertjes‘ waren die de stad verdedigden en inderdaad later ook beroepsgroepen beschermden. “De FNV is uit het gilde ontstaan!”
Nee, op de barricaden voor Uden staan de gildemannen niet meer. Het is nu een liefhebberij, maar ook een stuk levende geschiedenis met een echte koning.
Applaus in de klas klinkt voor die koning en Jeroen Kuitert moet rond met de zilveren papagaai om zijn nek als teken dat hij degene was die toevallig het laatste stukje vogel van de molenwieken heeft geschoten heeft.
“Ik kan heel goed schieten”, zegt Jeroen maar dat geloven de kinderen na de vorige uitleg al niet meer. “Waarom heeft de papagaai kersen in zijn bek?” vraagt Jeroen aan de kinderen. ‘Omdat vogels van kersen houden!’, is het bijna goede antwoord, maar ‘Uden is van de kersen’, dat is natuurlijk het beste antwoord.
De kinderen weten al best veel en het vaandel van Gilde Sint Barbara en Sint Lucia kent geen geheimen. De toren staat erop waarin Barbara werd opgesloten. “Ze werd toen getroffen door een bliksemflits”, weet een jongen en meneer Walter knikt tevreden: ‘Goed opgelet’. “En haar hoofd was eraf”, voegt de jongen er nog snel aan toe en ook weet hij dat bij Lucia de ogen zijn uitgestoken. Jan van der Avoort kijkt verbaasd dat deze horror zo makkelijk geserveerd wordt. “Ze waren vroeger niet misselijk”,glimlacht hij. “En ze werd onthoofd”, weet dezelfde jongen ook nog te melden.
Intelligente groep, hoor. Zouden ze ook weten wie de trommelaar van het gilde is? Het is toch al weer even geleden dat Hidde Nota wethouder was.
“De man van juffrouw Annie”, is het antwoord.
Ook heel interessant is het verhaal van Jan dat vroeger de veldheren dankzij het vendel konden zien waar hun leger in zich op het slagveld bevond en ook konden er signalen mee gegeven worden. “Het vendel is het mobieltje van vroeger”, weet Jan.
De kruisboog wordt tot slot gedemonstreerd en heel de klas is ondertussen super enthousiast geworden voor het gilde dat zaterdag schiet voor een nieuwe koning: “Mogen we dan komen kijken? Yes!”
Op het schoolplein mogen alle kinderen trommelen, mikken met de kruisboog en met het vendel zwaaien. De gildeleden glunderen en weten amper wat ze overkomt. Ze hebben er een heleboel fans bij gekregen en moeten zelfs hun handtekening zetten.
Alleen Lukas baalt, want hij moet het koningsschieten van zaterdag missen. “Ik kan niet. Ik moet voetballen.”


[image=260716]

[image=260717]

[image=260718]

[image=260719]

[image=260720]

[image=260721]

[image=260722]

[image=260723]

[image=260726]

[image=260725]

[image=260727]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant