Afbeelding

Bollen: ‘Pachtvorm is niet meer van deze tijd’

Politiek 82 keer gelezen
SINT ANTHONIS – Wethouder Wouter Bollen (VVD) van de gemeente Sint Anthonis werkt aan een integraal voorstel voor het gemeentelijk grondbeleid. Dit is nodig omdat de drie coalitiepartijen SAN, VVD en Samen Welzijn hem lieten weten een eerder raadsvoorstel over de verkoop van pachtgronden niet te willen steunen.

“De raad vindt het stuk nog niet compleet. Het wil dat er een visie onder ligt waarom we gemeentelijke gronden verkopen of verpachten en welk spelregels voor agrariërs gelden in praktijkgevallen. In het nieuwe voorstel wordt dat integraal beschreven”, stelt de wethouder.

[image=259547]

Grondverkoop
De gemeente Sint Anthonis beschikt over 848 hectare pachtgrond, waarvan 768 ha landbouwgrond en 80 ha recreatiegrond. Het college wil een deel van de gemeentegronden verkopen. Van de 141 ha losse pachtgrond, wil het 100 ha als buffer vasthouden en in vier jaar tijd (2013-2016) 41 ha vrij verkopen. Bij een grondprijs van 60.000 euro zou dat 2.5 miljoen euro opbrengen. Ook wil het college de huiskavels van zeven boerenbedrijven (erfpacht voor bepaalde tijd) verkopen (totaal 76 ha). “Dit zijn heel oude contracten met pachtcanons van 200 tot 300 euro per ha per jaar. Dat is niet meer van deze tijd, dat zou je in de huidige tijd niet meer willen.” Hij wijst erop dat de reguliere pachtprijs momenteel op 1300 euro per jaar ligt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant