Afbeelding

Paratroepers landen weer bij Veghel

Column 69 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Ik zat gisteren in de (overigens overheerlijke) Veghelse snackbar Jopie een frietje te eten, kwam daar ineens een groep puistige pubers binnen. Je kent ze wel; geef ze een middelvinger en ze pakken je hele hand. Een horloge hebben ze niet, nee, ze bepalen zelf wel hoe laat het is. Ze waren met zijn vijven, maar toch allemaal alleen op de wereld. Nou was ik vroeger ook geen lieverdje - mijn ouders zijn tussen mijn 14e en 18e ruim 10 jaar ouder geworden - maar ik heb toch het idee dat wij indertijd iets minder hoog scoorden op de schaal van hufter, dan de huidige generatie. Terwijl deze Veghelse knapen wat bestellingen naar de eigenaar schreeuwden, kwam zo’n Remi met zijn elle boog in mijn mayonaise hangen. Ik zeg, “hallo, je zit met je blouse in mijn frietsaus!” “Geeft niks”, zegt Remi, “die moest toch in de was.” En weg waren ze weer.

Tja, ik hoorde laatst een cultuurfilosoof zeggen dat hij verwacht dat de Westerse beschaving zeker 10 duizend jaar zal duren. Mooi, maar kan hij dan ook zeggen wanneer hij begint? Beste lezer, ik heb geen idee of je regelmatig kliknieuws.nl bekijkt, maar met berichten als “Nog meer illegale bordelen in Boxmeer, Cuijk en Vianen”, “Volvo gestolen in Grave” en “Agent mishandeld in Osse centrum”, kun je toch moeilijk van “beschaving” spreken, wel? In sommige cafés mag je raden of er zaagsel op de grond ligt of kapot geslagen meubilair van de avond ervoor. En hoeveel hondenbezitters laten ’s avonds niet hun hond uit, met in hun vrije hand hun mobieltje al op 112 getoetst? En wat gebeurt ertegen? Ja, Uden klopt zich uitvoerig op de borst dat de nieuwe beveiliging van de openbare parkeerplaatsen de afgelopen 2 jaar een enorm succes is geweest - en inderdaad, in die periode is er geen parkeerplaats gestolen - maar hebben we nou echt iets bereikt in de strijd tegen verloedering en vandalisme?

Moeten we de kant op van Amsterdam, waar ze de misdaad van de straat proberen te krijgen door de bouw van een extra metrolijn? Dat is je kop in het zand steken. Gelukkig heeft de gemeente Veghel voor een hele andere aanpak gekozen, zo las ik. Dit weekend landen daar paratroepers. Zo. Daar hangt geen elle boog meer in de friet, dat geef ik je op een briefje.

Geen puistig en puberaal weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant