Afbeelding

Van de Veerdonk wil ooit het NK winnen

Column 68 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=62095]

Mijn opa was erg goed in Siciliaans karate. Dat kent dezelfde technieken als het normale karate met dat verschil dat twee mannen met een zonnebril je tegenstander tegen de grond drukken. En mijn tante Grada is eens derde geworden op het WKmenopauze. Als ze tijdens een warme opvlieger een kouwe kamer inliep dan kon ze het ter plekke laten regenen. Ook best een prestatie. Haar broer Tini van de Veerdonk was overigens zeer bedreven in het wegtrekken van tafellakens, terwijl alles wat er op staat onbewogen blijft staan. Dat is hem in het Veghelse Café Havenzicht eens op een tamelijke reprimande komen te staan. Ik had hem nog zo gewaarschuwd die truc niet met een café biljart te proberen. Maar goed, ik wil maar zeggen, wij Veerdonken kunnen best presteren, al moet je bij ons niet met reguliere sporten aankomen.

Althans dat dacht ik. Tot ik op kliknieuws een interview las met de 12 jarige judoka Senna van de Veerdonk uit Oss, de nummer twee van het NK 2013. De jonge Veerdonk liet weten zo snel mogelijk Nederlands kampioen te willen worden. Wauw, we blijken ineens een echte topsporter in de familie te hebben! Met grote familietrots las ik verder. Senna traint zesmaal per week en zei dat makkelijk te kunnen combineren met haar tweetalige HAVO/VWO opleiding op het Osse Maaslandcollege. Oei, nou sloeg de twijfel toch toe, bij mij. Was deze gedreven kampioene in spe werkelijk een Veerdonk? Ons geslacht munt namelijk vooral uit in luiheid. Schilderijen hangen we enkel op plekken waar al een spijker zit. Het enige dat we snel kunnen, is moe worden. Mijn zus koos vroeger ook altijd vriendjes met een snor. Hoefde ze haar tanden niet te flossen. En dan lees ik hier ineens over een judokampioene met de achternaam Veerdonk, die ook nog eens een buitengewone inzet op school tentoonspreidt!? Ik wil niet lullig doen, maar mag ik het DNA van Senna ’s bekijken?

Afgelopen weekend speelde ik in het Berghemse openluchttheater Hoessenbosch en daar ontmoette ik Theo van de Veerdonk, de voorzitter. Volgens Theo waren we weldegelijk familie, zij het in de 18e graad: onze stamouders Harrie en Wimke bleken in het jaar 764 als halve tweelingbroers te zijn geboren, zo beweerde Theo. Kijk, van iemand die zoveel onzinnige klets volstrekt geloofwaardig over het voetlicht kan brengen, hoef ik geen DNA. Dat is een Veerdonk. 100 procent.

Een prijswinnend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant