Afbeelding

‘Je moet met die bestuurslaag omhoog’

Algemeen 76 keer gelezen
UDEN – Een kleine zestig belangstellenden waren woensdagavond op het debat van ondernemersvereniging UOV De Kring in de Kruisherenkapel aan het Lieve Vrouwenplein in Uden af gekomen. Geen grote opkomst, redelijk tam en slecht geluid, maar toch werd het een aardige discussie over ‘de schaal van Uden’ en gemeentelijke herindeling. In het publiek zaten ongeveer evenveel voor als tegenstanders.

[image=254903]

In de regio is de discussie over herindeling in volle gang. De standpunten zijn divers: van offensief en al druk doende met een samenwerking gericht op fusie, tot zelfstandig willen blijven. UOV De Kring wilde niet alleen stilstaan bij het vraagstuk of Uden en Veghel samen kunnen gaan, maar wilde duidelijk krijgen wat nu werkelijk in het belang van Uden en haar inwoners is: zelfstandig blijven, fuseren, en zo ja, met wie en waarom? Of toch alles inzetten op een verdergaande samenwerking in de regio? Er is niet een eensluidend antwoord op gekomen, ook is er niet stevig aan het onderwerp gerammeld. Het is aan de gemeenteraad van Uden om er volgende week een besluit over te nemen.
Het College van B. en W. kwam vorige week met een visie en adviseert de gemeenteraad om zich te richten op fusie. Het voltallige college zat in de zaal, maar liet niet blijken voor of tegen een stelling te zijn. Behalve de jongste, Thijs Vonk want die liet wel een groene kaart zien. En maar een enkel raadslid bekende kleur, de rest van de aanwezige raadsleden hield het kruid droog.

Getal
De avond werd geleid door Gert Jan Arts en Gérard Mustert, beiden deskundigen op het gebied van fusie en de effecten ervan op het economische klimaat. Ze gingen in op drie thema’s: sociaal-economisch, sociaal-cultureel en sociaal. Ze wilden de toekomst in en zo min mogelijk terug kijken. Dat viel nog niet mee met een historicus en een heemkundige in de zaal.
Terugkerend was de noodzaak van een schaal van 100.000 inwoners en van één bestuur. “Waarom is dat aantal zo magisch”, vroeg Adriaan Sanders zich af. “En wat is één bestuur. Dat is de gemeenteraad, gekozen door de burgers, En in een grote fusiegemeente loop je de kans dat die uit de dorpen geen draagvlak krijgt. Mijn angst is dat het gekissebis wordt zoals in Landerd. Dat is een reële gedachte.” En Harry van Lanen: “Wie bepaalt die schaal van 100.000? Is die zo belangrijk? Nistelrode, Boekel en Landerd zijn straks te klein en dan wordt Uden vanzelf groter.”

Holding
Ine de Wild vreest dat de eigenheid, de kleinschaligheid verdwijnt en dat voorzieningen verdeeld moeten worden. Volgens Peter van der Meij is die zorg begrijpelijk. “Daar gaat het ook niet om. Je moet met de bestuurslaag omhoog, die moet als een soort holding fungeren. En verder bekijk je wat voor de mensen goed is en dat hou je kleinschalig. Zoek daar waar je de grote schaal nodig hebt. Want nu verdwijnt al het geld naar de graaiende burgemeesters van de vijf grote steden.”

2020
De ondernemers pleiten voor schaalvergroting omdat die nodig is voor innovatie en voor een goed economisch klimaat. Anderen beweren dat Uden het prima doet op eigen kracht. Maar ook werd gezegd dat fusie heel goed uit kan pakken. Udenhout werd genoemd als subliem voorbeeld. Maar ook Keldonk, Erp, Boerdonk, Liempde varen er blijkbaar wel bij.
“Om vast te stellen of schaalvergroting nodig is, heb ik mezelf daarom maar de vraag gesteld; is Uden in 2020 met 40.000 inwoners nog groot genoeg”, zei René Jetten. Zijn vraag werd op het laatst aan het publiek voorgelegd. De meerderheid dacht van niet.

[image=254904]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant