Afbeelding

‘Dit is een opslagplaats van verhalen’

Kunst en cultuur 72 keer gelezen
BOEKEL – “We wilden iets met de bankjes in Boekel doen”, vertelt Marleen Rijvers. “Een bankje is de plek waar mensen gaan zitten en elkaar verhalen vertellen.” Gemeente Boekel zorgde voor een plattegrond met alle Boekelse bankjes. “De straten als lijnen en de bankjes als rode sterretjes.”, vertelt Marion van der Horst. “Dat inspireerde ons!”

[image=254476]

De plattegrond van Boekel is ook te herkennen in het kunstwerk ‘Banken met Boekelse Ziel’ dat het 700-jarig bestaan van Boekel markeert. “We hebben van alles verzonnen omtrent die bankjes”, vertelt Marleen, “maar we zijn toch naar één plek gegaan. Een tafel met banken waar je elkaar kan ontmoeten, maar een bank heeft ook betekenis als opslagplaats. Dit is een opslagplaats van verhalen.”

Lichtspoor
Geen kokers met papieren zijn verborgen in het kunstwerk, maar wel geluidsopnames. Wie op de pijtjes drukt, ziet een lichtspoor op de tafel verschijnen. “Onder elk lampje zit een verhaal ”, vertelt Marion. “De verhalen zijn heel divers. Mensen van in de negentig vertellen met verve hoe het vroeger was, maar er zijn ook heel persoonlijke verhalen en ook een opname gemaakt tijdens de varkenspest.”
In totaal 95 verhalen die luisteraars kunnen boeien, maar ook raken: “Laatst was hier iemand die haar moeder hoorde die niet meer leeft”, vertelt Marion. “Het is mooi dat je op die manier iemand kunt vereeuwigen!”

Familiefoto’s
Rondom de banken zijn roestvrijstalen silhouetten geplaatst, afgeleid van foto’s van Boekel zoals het vruuger was. “Statige foto’s: opa en oma zitten en de rest van de familie staat er omheen”, vertelt Marion en ze kruipt er doorheen. “Dit zijn de Boekelse zielen, en als je er tussen gaat staan, word je er onderdeel van.”
Ook leuk voor kinderen om er tussen te spelen? “Het zijn sculpturen”, weet Marleen. “Maar ze kunnen wel wat hebben.” De tafel en banken kunnen tegen een stootje. Is het een natuursteen? “Dat hebben we vaker gehoord”, lacht Marleen. “Het is gekleurd beton!”

Kunstenaars
Opvallend is dat de twee kunstenaars zelf ook uit Boekel komen. Dat daardoor hun ontwerp uit de drie genomineerde creaties werd gekozen, denken ze niet. “Veel Boekelse mensen zeggen: ‘dat is leuk, maar als het ontwerp niet goed was, had ik niet op jullie gestemd.”


[image=254475]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant