Afbeelding

‘Loodgieter’ legt laatste hand aan abdij

Opmerkelijk 335 keer gelezen
UDEN – ‘Slegers Meester in felstechniek’ staat op zijn rug en hij geeft les aan vakbroeders die zich willen bekwamen in het loodgieten, maar dan wel het echte loodgieten. Want voor een ‘loodgieter’ is Peter Slegers bezig met een wel heel bijzonder klusje. Het vervangen van de loden ornamenten boven de poort van de abdij van de Birgittinessen.

[image=254447]

De nieuwe versieringen boven de poort vormen het slotstuk van een jarenlange restauratie van de eeuwenoude abdijmuur. Mooi op tijd voor de viering van het 300-jarige bestaan van de abdij in Uden, ziet de poort er weer uit als een plaatje. Het vervangen van het loodwerk boven de poort was natuurlijk een klus voor een vakman. In zijn werkplaats in Beek en Donk maakte Peter Slegers de ornamenten na van hout om ze met lood te omhullen.
“Alles is geklopt en de naden zijn gelast”, vertelt Peter en in die ‘felstechniek’is hij dus een meester die wel vaker voor bijzondere klussen gevraagd wordt. ‘Spuwers’ op het dak van de Lambertuskerk in Veghel bijvoorbeeld. “Die kregen vroeger vaak de vorm van een drakenkop of hondenkop om zo de kwade geesten buiten het gebouw te houden. En op de nok van een dak stond een piron zodat de heksen er niet konden landen.”

MR
De ornamenten die vervangen moesten worden, waren ruim honderd jaar oud, weet Léon van Liebergen. Ook de letters die Peter met zink op de ornamenten terug heeft laten keren, zijn net zo sierlijk als vroeger. MR staat links en dat staat voor Maria Refugie. Rechts is LS en dat kennen de meesten mensen wel omdat het vaak boven een brief staat. ‘Lectori salutem’ en het is een groet aan de lezer. Het kruis in het midden boven de poort heeft de letters IHS en dat staat voor Jezus.
Die zaken mogen dan nieuw zijn voor Peter Slegers, het vakmanschap van vroeger is hem niet vreemd. Naast loodgieter is hij ook koperslager. Het dak van de Rabobank in Veghel is van zijn hand en dan zijn er ook nog gebouwen, maar daar mag hij eigenlijk niet over praten met de krant. Dat zijn namelijk ‘paleizen’, maar zijn verhaal is duidelijk: “Ik doe heel veel mooie dingen!”

[image=254448]

[image=254449]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant