Afbeelding

‘Als je stopt met zoeken, vind je hem niet’

Opmerkelijk 52 keer gelezen
UDEN – ‘Voor witte teentjes, achter witte sokjes. Als hij spint klinkt dat een beetje als een krekel’, zo was twee weken geleden te lezen in de advertentie in het Udens Weekblad. Ivar de kat was vermist en werd ‘enorm gemist’.

[image=253174]

Ivar (1) snuffelt op de keukentafel. Hij lijkt een beetje op Zorro. En als je in zijn nekje krabbelt, begint hij te spinnen. Inderdaad, de klanken van een krekel!
Een mooie ‘je-weet-wel-kater’ en het mooiste is natuurlijk dat hij terug is bij zijn baasjes. Wel een beetje vermagerd, want vier weken lang was hij ontheemd. Tot Ivar in Den Bosch gevonden werd. Hoe hij daar kwam? Ylse van Lanen schudt haar hoofd: Geen idee. “Een kat loopt niet naar Den Bosch.”
Ze zal de dag niet snel vergeten dat Ivar thuis weg liep. Het was de zaterdag voor de grote vakantie. “Hij was nooit langer dan een half uur weg, maar de volgende dag was hij nog niet terug. We hebben heel de dag gezocht, maar zijn toch maar op vakantie gegaan. Het heeft de vakantie wel overschaduwd.”
Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Istrië, vertelt Ylse. “Daar schoot het mij te binnen: Amivedi en exact vier weken later verscheen hij ook op die site. Hij was in Den Bosch gevonden en mensen hadden zijn foto op de site gezet.”

Amivedi
De site had haar vakantie al opgevrolijkt. “Ik heb urenlang de terugvindverhalen in het gastenboek gelezen. Toen heb ik weer helemaal hoop gekregen, want er staan de spectaculairste verhalen tussen. Katten die 100 kilometer verderop zitten, dus ik keek op heel het land. ‘Als we straks eenmaal thuis zijn, gaan we er helemaal voor!”
Omdat Ivar daags voor de vakantie was verdwenen, was Ylse bang dat hij opgesloten zou zijn in een huis of schuur waar de mensen net die dag voor drie weken waren vertrokken. “Stel, hij is in een caravan gekropen en de mensen doen in Frankrijk die caravan pas open!” Eenmaal thuis, kwam er ook geen bericht dat Ivar na drie weken ergens dood in een huis gevonden was. “Ik heb helderzienden ingeschakeld en die waren allemaal overtuigd dat hij nog leefde en vlak in de buurt zat.”

Flyers
Op de keukentafel liggen nog enkele flyers “In de buurten waar de helderzienden dachten dat hij zou zitten, hebben we verschillende flyers in brievenbussen gestopt. Ik had er 400 en was echt van plan nog heftiger te gaan flyeren, maar toen werd verscheen zijn foto op Amivedi. Hij kwam bij die mensen in de tuin. De jongste zoon had hem aangehaald en hij kwam terug. De foto leek zo! Er stond alleen op de site dat het een poes was, maar dat wisten de mensen niet zeker. Dat krekelige spingeluid, ja dat was er wel. Ik plankgas naar Den Bosch en daar zat hij op de keukentafel, zo relaxed, alsof hij er woonde. Nee, kwispelen deed hij niet, maar ik kon hem wel pakken en hij spinde gelijk. Wat was ik euforisch. De mensen vonden het prachtig. Ze hadden nog nooit zo’n blije muts gezien.”

Ontvangst
De kinderen Mart en Willem thuis waren ook blij, maar de andere kat, poes Reza juist niet: “Ik denk dat Ivar niet goed rook, want ze begon gelijk te blazen. ‘waar ben jij geweest?’”
Ylse lacht, maar hoopt niet dat Ivar nog een keer ‘vreemd’ gaat. “Ik ga een bandje kopen waar je iets op kunt schrijven. Het liefst zou ik een ‘tracker’ kopen. Het is net of ie nou nog een beetje kostbaarder is geworden. Veel mensen zeggen: ‘het is maar een kat’, maar hij hoort gewoon bij ons!”

Voor meer vermiste en gevonden huisdieren: www.amivedi.nl.

[image=253173]

[image=253172]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant