Afbeelding

Carillon

Column 155 keer gelezen
Columnist Hans Tervoort is een prototype Bosschenaar: grôte bek, klein hartje, bedenkt concepten voor reclames, is docent Nederlands, organiseert ludieke evenementen, zingt als L.Vis, danst met de Dansmari’s, zingt en schrijft bij de Foe Jong Bende, houdt van een biertje, van zijn vriendin Irene en van zijn kinderen Nadine, Jasmijn en Kees. Reacties op deze column mogen naar .

[image=224619]

Op vakantie in Italië heb ik met mijn familie diverse mooie kerken bezocht. Iedere keer probeerden we ze te vergelijken met de Sint Jan. Toen ik vorige week met mijn dochter de stad in liep, riep ze ineens: ´maar geen een van die Italiaanse kerken speelde van die leuke liedjes!´, terwijl ze verder zong ´helemaal naar Vinkeveen´. Maar hoe lang nog?

Er is een aantal binnenstadbewoners aan het klagen over de reportoirekeuze van de beiaardier. En dan met name over twee liedjes: ‘Jan Klaassen was trompetter’ en ‘in een rijtuigie’. Binnenstadbewoners zijn over het algemeen mensen die van rust houden. Daarom zijn ze ook in het centrum van het bruisende ‘s-Hertogenbosch gaan wonen. Een stad waar je gewekt wordt in juni door een carnavalsclub die wat te vieren heeft. Een stad die van de Parade een heus festivalterrein heeft gemaakt. Deze binnenstadbewoners hebben er al voor gezorgd dat het aantal decibel bij muziekfestijnen dermate gereduceerd is dat zelfs hardop praten al strafbaar kan zijn en nu is Joost van Balkom, de beiaardier, de pineut.

Het schijnt dat Joost al een week lang, gedesillusioneerd onder zijn carillon zit. In beiaardiertermen spreekt men van ‘carillondergedoken’. Dat gebeurt namelijk vaker. Zo las ik dat de beiaardier van de Notre Dame zes maanden carillondergedoken heeft gezeten omdat hij ooit ‘Den Bosch is mooier dan parijs´ speelde. Maar er dreigt opnieuw gevaar voor de binnenstadbewoners. De beoogde opvolger van Joost van Balkom, zijn zoon, houdt alleen maar van hardrock. Dus over een paar jaar horen we wellicht Motorhead over de Parade schallen. Dan heb je echt iets om te klagen....
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant