Afbeelding

Twee mannen binnen de slotmuren

Religie 220 keer gelezen
UDEN - De zusters Birgittinessen vieren 14 september dat zij 300 jaar in de Abdij Maria Refugie in Uden wonen. De speciale feestcommissie biedt de zusters die dag, namens de inwoners van Uden een videofilm aan. Bij het 250-jarig jubileum is er ook een film gemaakt, toen uiteraard nog niet digitaal. De beelden van 50 jaar geleden tonen onder meer de intrede van de huidige Abdis, zuster Karin. De camera bleef destijds buiten het Slot. Hoe anders ging het nu.

[image=252536]

Cameraman Stefan Trimbach van het bedrijf MenofMedia kreeg samen met zijn vader Henk, die de gesprekken met enkele zusters voerde, toestemming achter de slotpoort opnames te maken. “Heel bijzonder,” zegt Stefan, “Wij zijn er ons terdege van bewust dat slechts weinigen aan de binnenkant van die hoge, dikke abdijmuren zijn geweest. Zelfs de ouders van de zusters mochten en mogen, als ze nog in leven zijn, maar enkele keren per jaar hun dochter bezoeken en dan was het tot voor een aantal jaren terug ook nog van achter de tralies!”
“Alles hebben we van tevoren goed met moeder Abdis, zuster Karin, doorgesproken en uiteraard hielden we rekening met de wensen van de zusters,” aldus Henk.
Zeven allervriendelijkste zusters wonen in het klooster, de meesten zijn al van een respectabele leeftijd. Elk van hen beschikt over een kleine cel, waarin niemand anders, behalve de abdis mag komen. “De zusters ruimen veel tijd in voor gebed en er worden ook nog naar vermogen werkzaamheden verricht. Elke dag moet er ook tijd zijn voor ontspanning. Zusters, borduren, lezen, tekenen en praten intussen honderduit. Een niet al te ondeugende mop kan verteld worden. Vaak gaat een van de zusters naar het acht uur journaal kijken en vertelt het belangrijkste nieuws dan in de recreatiekamer door aan haar medezusters. Het Udens Weekblad wordt uiteraard gelezen en de buurman zorgt voor het provinciale dagblad. Moeder Abdis is een geboren en getogen Udense en dat is op de videofilm in het gesprek dat met haar gevoerd goed te horen. “Ik was behoorlijk onder de indruk van het roepingsverhaal van zuster Bernadette,” zegt Henk. “Ondanks de nodige twijfel, heeft zij toch besloten gehoor te geven aan, zoals ze zegt, de roepstem van de Heer.”
De geschiedenis van de Birgittinessen en Birgittijnen in Nederland wordt in de videofilm belicht door de senior conservator van het Museum voor Religieuze Kunst, Leon van Liebergen. Hiervoor werden opnames gemaakt in Rosmalen bij Coudewater, in Vught bij kasteel Maurick, in Megen en uiteraard in de Udense abdij.
“Deze bijzondere ervaring neemt niemand me meer af,” zegt Stefan. “Diep respect voor de Udense Birgittinessen!” Zijn vader stemt daarmee in.

De film zal in september onder andere te zien zijn in het MRK bij de bijzondere expositie 300 jaar Abdij Uden en op de website www.300jaarabdij-uden.nl

[image=252535]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant