Afbeelding

Analyse: Is UDI'19 sterker geworden?

Voetbal 87 keer gelezen
UDEN - UDI'19 haalde een aantal spelers binnen met een behoorlijke naam binnen het regionale amateurvoetbal. De Parkzichters worden door veel mensen daarom al gebombardeerd tot titelfavoriet in de Hoofdklasse B maar is dat wel helemaal terecht? Er vertrok namelijk ook het een en ander. Een beschouwing.

[image=246494]

Het nieuwe trainersduo van UDI'19, Bas Gösgens en Bart Möhlmann, is nu een jaar bezig. Toen men begon zag de selectie er al niet onaardig uit. Alleen ontbrak het aan de broodnodige stabiliteit. De ondergrens lag te ver naar beneden, soms leek het wel of er geen bodem in zat. Een probleem waar de vorige trainers, Chris van den Dungen en Reggie van Gennip, ook al tegenaan liepen. Het afgelopen seizoen werd er progressie geboekt. Het team presteerde over de hele linie gezien wat beter maar de wisselvalligheid ging er nog niet helemaal uit. Het was soms nog steeds te vrijblijvend wat de Udenaren lieten zien. En 'vrijblijvend' voetballen is iets wat Bas Gösgens verafschuwt. Strijd wil hij zien, gogme en vastberadenheid. Verliezen mag, maar alleen als de tegenstander echt beter is. Niet door gebrek aan concentratie of even 'niet thuis geven'.

Achterhoede
Onder de beschikbare keepers veranderde er weinig. Denny Witjes kwam voor Tom Jacobs, ze bewandelden de omgekeerde weg. Jacobs naar Brabantia en Witjes van Brabantie naar Uden. Witjes gaat nu de strijd aan met eerste doelman Thijs van Hoeij die vorig jaar regelmatig punten pakte maar soms nog wat te onrustig blijft. Achterin veranderde er veel. Giovanni Henskens vertrok naar Blauw Geel en Mark van de Meulenhoff stopte ermee. Henskens functioneerde naar behoren bij UDI'19, schopte het zelfs tot aanvoerder. Van de Meulenhoff kan trots zijn dat hij op latere leeftijd nog de stap naar het vaandelteam wist te zetten en zwaaide door de voordeur af. Nieuw zijn Rob Zegers en Matthias van Zanten waardoor de Parkzichters op het eerste gezicht toch sterker lijken te zijn geworden. Van Zanten is vooral verdedigend en organisatorisch sterk en kan ook met zijn kopkracht wat toevoegen aan het team. Daarbij heeft Van Zanten bewezen ook bijvoorbeeld Dimitri Cremers goed te kunnen laten functioneren. Cremers is een talent, altijd geweest, maar kende de laatste seizoenen een wat mindere periode. Rob Zegers is er vooral voor de ervaring en zijn uitstekende voetballende vermogen. Hij zal van achteren uit moeten gaan inschuiven en de boel samen met Van Zanten gaan neerzetten. Wat ook een pluspunt is dat Nick van Dijk weer een jaar verder is. Van Dijk is een topper in wording, naast zijn verdedigende kwaliteiten is hij ook telkens levensgevaarlijk bij aanvallende corners. Ook Thijmen de Ruiter, niemand speelt graag tegen hem, en Jaap Benkers zijn in beeld voor de defensieve posities. Alles bij elkaar lijkt het erop dat UDI'19 achterin sterker is geworden.

Middenveld
Voor het centrale gedeelte van het team kwamen niemand minder dan Randy Hofmeijer en Bart van Schijndel naar Uden toe. Dit zijn toch wel twee middenvelders die tot de betere spelers van de gehele regio mogen worden gerekend. Hofmeijer was zelfs jarenlang één van de sterkste voetballers in de Topklasse terwijl Van Schijndel regelmatig schitterde bij SV Deurne en ook bij Gemert makkelijk tot de betere spelers behoorde, zonder daarbij op Molenbroek echt te gloriëren. Bas van der Berk gaat echter weg en dat is een groot verlies. Met Van der Berk raakt UDI'19 een geweldige speler kwijt die, mits fit, voor weinig amateurvoetballers hoeft onder te doen. Ook Mourad Maamar sloeg de deur op Parkzicht voor het laatst achter zich dicht. Maamar speelde niet altijd maar blijft een technisch uitstekend onderlegde voetballer die ook in de groep erg belangrijk was. Hij pakte vorig seizoen iets teveel kaarten en was daardoor minder bepalend dan in zijn eerste Udense jaar maar toch mag hij terugkijken op een waardevolle periode als speler van de Parkzichters. Johan Vissers hing zijn schoenen aan de bekende wilgen. Met hem verliezen de Udenaren een speler die in zijn laatste jaren nog altijd nuttig kon zijn als invaller. Alles bij elkaar zal UDI'19 ook op het middenveld iets sterker zijn geworden. Het ziet er goed uit, maar nogmaals: niet vergeten mag worden dat met Van der Berk en Maamar ook twee goede spelers weggaan.

Aanval
Smaakmaker Kevin van Veen vertrok na één seizoen UDI'19 al naar JVC Cuijk. Een sportieve en financiële kwestie die best te begrijpen is. De Udense fans zullen de kleurrijke Van Veen missen die altijd goed was voor leven in de brouwerij en daarbij fantastisch kan voetballen. Het is jammer dat hij, misschien ook voor zichzelf, niet nog een jaartje onder de vleugels van Gösgens verder wilde rijpen. Hij wordt echter vervangen door Sam Wassenberg en die heeft ook zijn sporen meer dan verdiend bij UDI'19. Een Wassenberg in goede doen kan zomaar meer dan 20 goals maken. Vorig jaar had hij het lastig bij JVC Cuijk, mede ook omdat trainer Hans Kraaij jr in hem meer een valse linkerspits zag dan een nummer negen. In Uden mag hij iedereen laten zien een echte goalgetter te zijn. Hakop Aslamjan sluit aan na enkele jaren bij NEC te hebben gevoetbald. Aslamjan is een talentvolle linksbuiten en zal daarom de concurrentie met Michiel van Zuidam en Anwar Tuithof aangaan. In aanvallend opzicht lijkt het niveau ongeveer gelijk gebleven in vergelijk met vorig seizoen.

Geen ABC
Alles bij elkaar lijkt het geen ABC-tje dat UDI'19 zomaar even om de titel gaat spelen. Niet voor niets eindigde men vorig jaar maar net aan de bovenkant van de middenmoot. De stap naar een kampioenschap is dan best groot. Ook al komen er dus enkele zeer goede spelers bij. Er gaat namelijk ook wel wat goeds weg. (Willy Rooyakkers)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant