Afbeelding

Erpse gilde: ‘Koning zijn is hele eer’

Kunst en cultuur 41 keer gelezen
ERP – Het Onze Lieve Vrouwe en Catharinagilde houdt in Erp komend kermisweekend op zaterdag het kermisschieten en op maandag het koningsschieten. In de rubriek ‘In gesprek met’ vraagt Stadskrant Veghel hoofdman Paul van Dijk (31) daar meer over te vertellen.

[image=250979]

Tijdens de kermis in Erp houdt het plaatselijke gilde traditioneel schietwedstrijden. Op zaterdag mag iedereen een poging wagen een gipse vogel van 12 m hoogte naar beneden te schieten. Dan gaat het om de eretitel Kermisschutter 2013. Op maandag zijn de eigen leden aan bod. Hoofdman Paul van Dijk legt uit: “Om het jaar houden we het kermisvogelschieten en het koningsschieten. Het kermisvogelschieten is hetzelfde als zaterdag, maar dan alleen voor leden. Gewoon ‘voor de fun’ dus. Dit jaar is het koningsschieten weer aan de beurt. Dan gaat het wel degelijk ergens over. Wie dan de vogel naar beneden haalt, mag zich twee jaar Koning noemen. Dat is een hele eer, maar het schept ook verplichtingen. Je bent immers voor twee jaar het gezicht van de vereniging. Daarom doet niet iedereen mee met die wedstrijd.” Overigens doet bij het koningsschieten wethouder Van Rinsum mee als vertegenwoordiger van de ‘wereldlijke overheid’ mee. Pastoor Rombauts, tevens gildeheer, schiet namens de ‘kerkelijke overheid’. Publiek is van harte welkom.
De wedstrijden worden dit jaar voor het eerst gehouden op de nieuwe locatie op het complex de Bolle Akker aan Heesakker. Het kermisschieten is zaterdag 13 juli vanaf 13.30 uur. Het koningsschieten is maandag 15 juli vanaf 14.00 uur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant