Afbeelding

Harense Smid maakt doorstart

Column 52 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

“Ut gut dùr!” Deze drie woorden gilde mijn neef Niko gisteren door de telefoon. Ik had net daarvoor nog een kleine 350 smoezen bedacht waarom wij dit jaar “helaas” niet met hem mee naar Spanje konden gaan (“Weet je dat niet? De malariamug bedreigt Torremolinos, en mijn vriendin is in ons aquarium op zeewierdieet, eh … en ik moet dan net naar de tandarts voor mijn 5000 dropzakkenbeurt; … trouwens, ik heb het veel te druk!”) Ja, die laatste smoes sloeg helemaal nergens op, dat wist Niko ook wel. Rond deze tijd heb ik evenveel te doen als een Elvis-imitator in het jaar 1914, als de aftershave van Sinterklaas, als een medewerker van het Noord Koreaanse Bureau voor de uitgifte van paspoorten, om maar een vergezochte vergelijking te maken. Nee, in de maand juli heb ik altijd 9 weken vrij … en daarmee was het pleit beslecht: We gaan dus met Niko naar Spanje. Hellup!

“Ut gut dùr!” Curator Daan Schalken kon een glimlach niet onderdrukken. Daags ervoor had ieder dagblad nog gekopt met een zwart omrand “Harense Smid op de fles” … maar zie daar, een dag later was het bedrijf toch maar mooi op Hans-Klok-achtige manier uit de fles gekropen, zij het in afgeslankte vorm. Een soort van Erika Terpstra dus. En nou maar hopen dat het binnenkort goed gaat onweren en alle elektrische apparaten in Brabant uit elkaar knallen. Wist je overigens dat de Heijense smid naar het WK in Canada mag? Maar goed, dat is dan ook een hoefsmit, en die hebben niks met televisies.

“Ut gut dùr!” Burgemeester van Soest zei het met veel historisch besef. Want Friesland mag dan één keer in de 20 jaar een rondje over dat bevroren ijs krassen … wij Brabanders hebben ieder jaar Onze Ronde. De dag na de Tour, de dag van de immense zadelpijn is van ons! En daarmee is de Ronde van Boxmeer een begrip geworden, niet alleen voor de vaste volger wiens bibs tegen die tijd diep gegraveerd in de fauteuil staat, maar ook voor de verstokte fietshater, zeker nou ze dit jaar bijna 6 maanden hebben liggen bakkeleien of de Ronde wel door kon gaan ... Als de wedstrijd maar half zo spannend word, ben ik al tevreden. Hoera, ut gut dùr! (ook deze column trouwens, maar daar was je al bang voor.)
Een doorgestart weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant