Afbeelding

Millse wethouder over Kadernota: 'Dit is verdedigbaar'

Politiek 65 keer gelezen
MILL – Om overschrijding van de begroting voor 2014 te voorkomen, heeft de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert via de Kadernota 2014 een reeks van bezuinigingen aangenomen.

Tijdens de vorige week gehouden raadsvergadering werden 51 voorstellen besproken, waarvan uiteindelijk 23 de goedkeuring van een raadsmeerderheid konden wegdragen. De besparingsmaatregelen, die tijdens de begrotingsbehandeling begin november worden geëffectueerd, moeten volgend jaar 450.000 euro opleveren en in de volgende jaren een oplopend bedrag tot 650.000 euro in 2017. De door de raad aangenomen voorstellen kunnen zijn instemming wel wegdragen. “Dit pakket is sociaal maatschappelijk verdedigbaar. Ten opzichte van de opties die er lagen, vind ik dit een vriendelijk pakket”, zegt wethouder Edwin van Schipstal van Financiën in een toelichting.

[image=250157]

Net als bij de succesvolle bezuinigingsaanpak ‘Op zoek naar ruimte’ (2011), was ook dit keer gekozen voor een doorlichting door de drie werkgroepen Sociaal, Middelen en Ruimte (met raadsleden en ambtenaren). “Er is wel gekozen voor een versnelde aanpak, met twee sessies per werkgroep”, zegt de CDA-wethouder.
Voorafgaand aan de vergadering lieten zes insprekers zich gelden. Stevige kritiek was er op het plan om het gymonderwijs voor basisschool de Lens weg te halen uit wijkgebouw De Wester. Dit plan liet de raad vallen. Een consequentie van dit besluit is dat in sporthal De Looierij, waar het college het gymonderwijs wilde onderbrengen, 24 uur leegstand per week ontstaat.
Ook moest de raad met een compensatie van 33.000 euro komen, omdat de bezuiniging op maatschappelijk werk voor dit bedrag unaniem door de raad werd teruggedraaid.
Wat Meander betreft gaat Mill en Sint Hubert als enige gemeente in het Land van Cuijk in 2014 verder met Meander. “Wij hebben de garantie dat ze de kwaliteit bieden die we gewend zijn.” Van Schipstal zegt dat hem voor de toekomst de door Boxmeer en Sint Anthonis gekozen vorm van muziekonderwijs (muziekverenigingen krijgen budget om het zelf in te vullen. Red.) hem wel aanstaat.
Een besparing van 72.000 euro wordt bereikt op onderhoud van wegen (min 20%). Daarbij is volgens de wethouder niet aangegeven dat het onderhoudsniveau naar beneden moet. Wel wordt het onderhoud van enkele wegen uitgesteld.
Op WMO wordt 100.000 euro bespaard. Enerzijds op de voorzieningen en hulp in de huishouding, anderzijds door herindicatie van bestaande diensten. “Pijnlijk wordt het niet, want die ton is dood kapitaal. Het is geld wat op het einde van de rit overblijft.”
De door het college voorgestelde verhoging van de legeskosten voor vergunningaanvragen werd door de raad gehalveerd omdat dit te fors werd gevonden. Becijferd is dat dit bij halvering volgend jaar nog 77.500 euro extra in het laatje brengt. Verder wordt vier jaar lang (2014 t/m 2017) jaarlijks 50.000 euro uit de reserves gehaald.
Volgens wethouder Van Schipstal zijn de 23 voorstellen allemaal haalbaar, met de kanttekening dat bezuinigingen op organisaties in grotere verbanden (Brandweer en Rampenbestrijding, Radius) mogelijk samen moet worden opgetrokken met de andere betrokken gemeenten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant