Afbeelding

'Info Tweede Wereldoorlog te beperkt'

Algemeen 64 keer gelezen
OSS – Historicus Michel Kok uit Oss heeft voor mensen van alle leeftijden een toegankelijk boek geschreven over de Tweede Wereldoorlog omdat hij de informatievoorziening voor deze doelgroep te beperkt en te moeilijk toegankelijk vindt. Dat heeft er volgens hem toe geleid dat vrijheid als vanzelfsprekend wordt ervaren. Meer bewustwording hierover zou volgens hem geen kwaad kunnen.

[image=249157]

Kok: “De vrijheid van nu ervaren we als vanzelfsprekend. Dat we hier bijvoorbeeld vrij onze mening kunnen uiten, is een waardevol gegeven. Er zijn genoeg landen waar dat niet kan. We moeten ons daarom bewust worden van onze verworvenheden en ze in stand proberen te houden.” In bijna honderd bladzijdes en met veel illustraties vertelt hij in ‘De Tweede Wereldoorlog. Een gebeurtenis om nooit te vergeten’ hoe de oorlog is ontstaan en wat er in de oorlogsjaren allemaal gebeurd is. “De informatie op bijvoorbeeld Wikipedia vind ik te weinig diepgaand en is bovendien niet honderd procent betrouwbaar.”

Interesse
Kok herinnert uit zijn eigen schooltijd dat het onderwerp op de basisschool en op de middelbare school niet uitgebreid behandeld werd. “En als je dan straatinterviews op televisie bekijkt, merk je dat veel jongeren niet weten wie Adolf Hitler was. Daarom vond ik het tijd voor een toegankelijk en informatief boek.” De jaren dat Kok geschiedenis studeerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen heeft hij zich verdiept in het onderwerp. Na zijn opleiding ebde zijn interesse niet weg. Integendeel. “Inmiddels heb ik thuis zo’n honderd boeken over de Tweede Wereldoorlog liggen. Daaruit heb ik informatie verzameld.” De historicus denkt dat zijn boek toegankelijk is omdat hij begrippen die hij introduceert, uitlegt en de geschiedenis van het onderwerp in een rode draad presenteert. “De academische debatten over hoe bepaalde gebeurtenissen precies zijn verlopen, laat ik buiten beschouwing, omdat de lezer anders snel door de bomen het bos niet meer ziet. Dat zorgt voor helderheid, zonder dat de diepgang ontbreekt. Wie de details wil weten, kan altijd nog de literatuurlijst achter in het boek erop naslaan. Verder heb ik geprobeerd zo objectief mogelijk te zijn. Mijn mening staat niet in het boek. Lezers moeten zelf hun mening vormen over het onderwerp.” Kok presenteert zijn boek zaterdag 29 juni tussen 11.00 en 14.00 uur bij Boekhandel Derijks in Oss. Hij hoopt ook dat scholen belangstelling hebben om het boek in de les te
gebruiken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant