Afbeelding

Excursie naar kloostertuinen

Religie 139 keer gelezen
UDEN - Het Museum voor Religieuze Kunst houdt aanstaande zaterdag een excursie naar drie omsloten kloostertuinen.

[image=248955]

“De kloosters in Noord-Oost-Brabant zijn heel bijzonder. In dit gebied waren de Katholieken in de zeventiende en achttiende eeuw namelijk vrij om kloosters te vestigen. De gesloten tuinen zijn een heel belangrijk onderdeel, omdat deze het klooster en haar bewoners verbindt. Het is een symbool van reinheid, verval en nieuw leven”, vertelt kunsthistoricus Wouter prins.
De dag begint met het bekijken van een expositie met een brede invalshoek en de artsenijhof in Uden. Deze tuin is ruim dertig jaar geleden aangelegd en bestaat uit vier afdelingen waar zo’n 150 soorten kruiden en bloemen staan. De tuin is strak aangelegd en omgeven door paadjes. Zeven vrijwilligers onderhouden de tuin van maart tot oktober op donderdagmiddag. “Door de lange en koude winter heeft het lang geduurd voordat er planten gingen bloeien, maar de tuin is voor een groot deel herstel.”
Vervolgens vertrekt de groep naar Megen en Velp. Het bijzondere aan de tuin in Velp is dat deze gewoonlijk niet toegankelijk voor publiek. Aanmelding vooraf is nodig in verband met het vervoer. De kosten zijn €12,50 en personen die een museumjaarkaart hebben betalen €7,50.
Voor kinderen
Het museum houdt ook twee leerzame dagen voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Op woensdag 3 en 17 juli mogen zij vanaf 14.00 uur met het kruidenvrouwtje genieten van de tuin door te ruiken, voelen en proeven. Er wordt bijvoorbeeld limonade gemaakt en de kinderen kunnen ook cupcakes maken, waarin kruiden of bloemen verwerkt zijn.
Daarnaast zullen de kinderen achtergrondinformatie krijgen over de tuin en zijn kruiden. Er zijn minimaal zes kinderen nodig en de kosten bedragen €1,50. Aanmelden voor beide activiteiten kan via www.museumvoorreligieuzekunst.nl.

[image=248959]

[image=248958]

[image=248956]

[image=248957]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant