Afbeelding

'Op zijn hardst vlieg ik 1100 km per uur'

Opmerkelijk 273 keer gelezen
VOLKEL - Of hij de ‘Top Gun’ is van de Nederlandse luchtmacht? Stefan ‘Stitch’ Hutten moet lachen. “Nee, dat is absoluut niet het geval. Iedere collega die ik heb zou de demo kunnen vliegen. De luchtmacht moet je voor de job geschikt achten en dat heeft te maken met het feit dat je heel veel in de media verschijnt.”

[image=247802]

Je moet ook knap zijn dus? Stitch lacht naar zijn coach Tom ‘Bear’ Kuiper: “De trend was blond dit jaar en niet rood.” En dus is ‘Bear’ de coach die op de grond staat te kijken. “Hij kijkt naar kritische momenten in de show”, vertelt Stitch. “Omdat ik zo op het scherpst van de snede met het vliegtuig presteer, is het van belang dat iemand vanaf de buitenkant ook goed mee blijft kijken. Met 1100 kilometer per uur is het soms lastig in te schatten waar je zit precies zit in relatie tot het publiek.”

Zie je eigenlijk wel het publiek?
“Je ziet het publiek wel staan, maar je hoort niks anders dan het geluid van de cockpit en daardoor is het heel gemakkelijk om je daar van af te schermen. Ik zit echt in mijn eigen bubble op het moment dat ik de missie vlieg.

Hard of zacht?
“Het mooist is als ik knetterhard langskom. We vliegen regelmatig hard in een F16, maar dat gebeurt vaak op grotere hoogte en in heel andere scenario’s waarbij we op grote hoogte raketten zo lang mogelijk willen laten vliegen. Dan is het ideaal als een raket afgevuurd wordt van een platform dat al heel hard gaat. Alleen, als je op die hoogte snel vliegt, krijg je die sensatie niet mee. Ik ben de enige vlieger in de crew die geautoriseerd is met die hoge snelheden langs publiek te vliegen, dus dat maakt het heel spectaculair.”

[image=243126]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant