Afbeelding

"Aanvaard deze waardering, hij is oprecht'

Algemeen 45 keer gelezen
UDEN - De uitreiking van de Vrijwilligerspenning door de gemeente Uden is er elk jaar een van opgetogen en soms geëmotioneerde gezichten van mensen die normaal eigenlijk altijd zelf mensen blij maken. Deze keer zijn zij het die in de bloemetjes gezet worden en dat zijn ze niet gewend. En dan ook nog officiëel in de raadzaal met toespraken, camera's en publiek. De Vrijwilligerspenningen werden dit jaar uitgereikt aan Joop van Lanen, Anton Snijders, Henk Jansen en Peter van Lanen.

"Met de penning wil de gemeente dank en waardering uitspreken", zei wethouder Sultan Günal. "Want zonder uw inspanning zou de samenleving het een stuk moeilijker hebben." Ze noemde ook speciaal enkele jongeren bij naam die vrijwilligerswerk doen. "Dat is een heel bijzondere groep die hun leeftijdsgenoten laten zien dat daar ook veel te halen valt." De penning werd uitgereikt voorafgaande aan de Nieuwjaarsreceptie die zojuist om 19.00 uur begonnen is.

[image=201160]

Jopie
De genoemde vrijwilligers werden allen toegesproken door iemand uit de vereniging waarvoor zij zich zo inspannen. Voor Jopie van Lanen was dat Jan van den Elzen van FC de Rakt. "Al die tijd die je in de club steekt, kun je niet in je gezin stoppen", stelde hij en dankte daarom ook de vrouw van Jopie. "Het is Jopie na en Jopie voor, het is Jopie van alles en nog wat." En zoals burgemeester Hellegers hem noemde: "Mister FC de Rakt."

Kruisheren
"Antoon Snijders heeft Uden geholpen om meer Uden te worden", sprak rector Rein Vaanhold namens de kruisherengemeenschap waarvoor Snijders zich al jaren inzet. Maar ook voor de Heemkundekring, het Gilde en het voormalige Pius X koor. "Je bent een pracht mens en je bent een van ons geworden. Aanvaard deze waardering, hij is oprecht," aldus Vaanhold die ook de jaren van Snijders als koster van de kapel memoreerde. "U heeft nu ook besloten met het werk voor de kapel te stoppen en gelijk gaat die dicht", merkte Hellegers op. Uiteraard was dat een grap, hij doelde op de verbouwing van de kapel die een bredere functie krijgt. Snijders werd vanaf het balkon toegezongen door het koor waarin hij jaren zong.

Speeltuin
Peter van Lanen is voor speeltuinvereniging De Wiebert, voor de wijkraad en de buurtvereniging een aanspreekpunt, zei Maria Verkuijlen namens de vrijwillige moeders die actief zijn in de speeltuin. "We gunnen je de penning van harte." Hellegers vond Van Lanen het voorbeeld van iemand die helpt de buurtbewoners elkaar te leren kennen en zo samen zorg te dragen voor de eigen buurt.

Knoerissen
Henk Jansen is de "Jopie" van de Knoerissen. "Die typische stille kracht, al meer dan 35 jaar", zei Roland de Laak van de carnavalsvereniging. Na wat grappen over Uden en Veghel (waar Jansen eerst woonde) was de boodschap uiteindelijk serieus: "Geniet even van die spotlights, je hebt er recht op." Hellegers vond het knap dat Jansen na zijn verhuizing van Veghel naar Uden in 1973 toch al drie jaar later een echte Knoeris was.
(Foto: Rob van Berkel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant